Pil geen goede keuze om overgangssymptomen tegen te gaan

dec 2023

l

Saron Petronilia

Overgang

De pil geen goede keuze tegen overgangssymptomen

De meeste vrouwen kiezen ervoor hun overgangsklachten te bestrijden via de reguliere weg. Die begint met een consult bij de huisarts. Die schrijft vaak de anticonceptiepil voor als remedie. De gynaecoloog schrijft vaker hormoontherapie (HST) voor.

Anticonceptiepil

Het is goed om de grote verschillen tussen de anticonceptiepil en hormoontherapie te kennen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Ik heb persoonlijk geen ervaring met de anticonceptiepil – behalve toen ik heel jong was, en toen werd ik er gedeprimeerd van.

De pil geen goede keuze tegen overgangssymptomen

De meeste vrouwen kiezen ervoor hun overgangsklachten te bestrijden via de reguliere weg. Die begint met een consult bij de huisarts. Die schrijft vaak de anticonceptiepil voor als remedie. De gynaecoloog schrijft vaker hormoontherapie (HST) voor.

Anticonceptiepil

Het is goed om de grote verschillen tussen de anticonceptiepil en hormoontherapie te kennen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Ik heb persoonlijk geen ervaring met de anticonceptiepil – behalve toen ik heel jong was, en toen werd ik er gedeprimeerd van.

Mijn huisarts heb ik tijdens de overgang 3 keer gevraagd om me geen anticonceptiepil voor te schrijven. En wat schreef ze me vervolgens voor?… de anticonceptiepil. Hoe het kan, waar het aan ligt? Dat valt buiten het bestek van dit artikel.

Overgangsdeskundige

Ook de kennis van overgangsdeskundige en voorloper op het gebied van Genderspecifieke Gezondheidszorg, de Amerikaanse gynaecologe en verloskundige Christiane Northrup weerhield me ook.

Zij zegt hierover:  “De pil sust de eierstokken in slaap. We vergeten misschien gemakshalve dat de kankerverwekkende kwaliteiten van de anticonceptiepil toenemen naarmate we verder in de overgang en voorbij de menopauze zijn.”

Menopauze

Vrouwen van 35 jaar en ouder die roken, zouden sowieso uit de buurt moeten blijven van de pil. “Het is een killercombinatie die zorgt voor een verhoogd risico op een hartaanval of hersenbloeding. Voor vrouwen die in hun jonge jaren ‘last’ hadden van de pil, is die tijdens de overgang nog steeds geen goede keuze.”

Emeritus Professor Fauser legt verhelderend uit waarom de anticonceptiepil voor de vrouw in de overgang geen goede keuze is.

“Zij krijgt gedurende drie weken teveel hormonen toegediend, en vervolgens een week helemaal geen hormonen. In een periode dat haar eigen hormoonhuishouding onvoorspelbaar is.”

Overgangsklachten

Misschien ben je 3 weken enigszins geholpen. Tijdens de stopweek loop je het risico overvallen te worden door overgangssymptomen. Of andersom. Of iets er tussenin. Terwijl je op zoek bent naar stabiliteit.

Veel pilgebruiksters rapporteren overigens een afname van opvliegers en anderen een toename van depressieve gevoelens.

Hormoontherapie

De anticonceptiepil legt de eigen hormoonhuishouding plat en neemt die over. Hormoontherapie vult een tekort aan. Dit betekent bijvoorbeeld dat het gebruik van de pil bloedingsklachten kan verhelpen.

De pil bevat op een enkel merk na een sterker oestrogeen dan de estradiol in hormoontherapie. Namelijk ethinylestradiol. Die werkt krachtiger op de bloedvatwanden. Daardoor geeft de pil een hoger risico op trombose dan hormoontherapie. Hormoontherapie via de huid – via sprays of pleisters – geeft helemaal geen risico op trombose.

In de anticonceptiepil zit overigens ook een krachtiger progesteron dan in hormoontherapie.

Gezondheidsrisico’s

Hoe zit het met andere gezondheidsrisico’s? Er zijn zo veel pillen en hormoontherapieën dat ze niet op een hoop gegooid kunnen worden.

Hormoontherapie kan op de lange termijn iets gunstiger uitpakken dan de pil. Bijvoorbeeld als het gaat om de verhoogde risico’s op borstkanker bij langdurig gebruik van de pil of hormoontherapie na je veertigste.

Doodsoorzaak nummer 1

In de jaren zeventig werd dit optimistische beeld ruw verstoord. Er was mogelijk een verband tussen kanker van het baarmoederslijmvlies en hormoontherapie.

De farmaceutische industrie antwoordde met het toevoegen van progestageen aan haar product om de kans op deze bijwerking te verkleinen. (Progestageen is een synthetische vorm van progesteron.)

Hormoontherapie werd vervolgens in verband gebracht met borstkanker. Maar óók met een preventieve werking op hart- en vaatziekten, de doodsoorzaak nummer 1 van postmenopauzale vrouwen. (Vrouwen die definitief gestopt zijn met menstrueren.)

Hartziekten

Rond de eeuwwisseling werd er wereldwijd jaarlijks al een flinke duit verdiend aan dit product: drie miljard euro.

De markt voor hormoontherapie stortte in door de publicatie van de eerste resultaten van grootschalig Amerikaans onderzoek door het Womens Health Initiative.

Overgangskennis

Dit onderzoek, dat in de jaren negentig werd gestart, had tot doel gehad de werking van hormoontherapie op hartziekten te testen.

Ruim 5000 vrouwen hebben gedurende langere periode een combinatie van oestrogeen en progestageen genomen. De andere groep, ruim 5.500 vrouwen, nam louter oestrogeen.

Borstkanker

Het onderzoek werd vroegtijdig stopgezet. Bij de eerste groep bleek de kans op borstkanker te zijn toegenomen. Het risico op darmkanker en botbreuken juist kleiner geworden.

Bij de tweede groep werd een verhoogd risico op een beroerte en op darmkanker geconstateerd en geen bewijs gevonden voor de preventieve werking op hart- en vaatziekten. Het risico op borstkanker was wel afgenomen.

Laag risico

De gegevens van een andere studie werden in  dezelfde tijd bekendgemaakt. Ruim een miljoen vrouwen tussen de 50 en 64 werden gevolgd in de Engelse Million Women Study. Zij gebruikten hormoontherapie in verschillende toedieningsvormen.

Deze studie liet zien dat hormoontherapie met oestrogenen leidt tot een laag extra risico op borstkanker. Dat pleisters het minste extra risico meebrengen. En implantaten het meeste.

Weg ermee

De reactie van de gebruiksters was eenduidig, ondanks bovengenoemde voor- en nadelen van hormoontherapie: Weg met die troep.

Dat komt doordat de berichtgeving in de media minder genuanceerd was. Of misschien exacter: niet zorgvuldig werd gelezen. Vijfentwintig procent meer kans op borstkanker, zeiden de krantenkoppen.

(Ik leg je in mijn boeken Alles wat je moet weten over de overgang en Alles over werken tijdens de overgang uit hoe je dat percentage goed kunt duiden)

Je zou je toch ook twee keer bedenken als je dat las?

Vrouwengezondheidszorg

Hormoontherapie staat vandaag de dag nog steeds in een kwade reuk. Op dit punt in de geschiedenis is de overgang misschien wel een van de meest gemedicaliseerde kwesties in de vrouwengezondheidzorg.

De afgelopen 4 decennia hebben neurobiologische, farmaceutische en andere studies zich gefocust op:

  • hoe hormonen kunnen worden gebruikt om ouderdomsziekten te voorkomen.
  • hoe vrouwen kunnen worden geholpen te beslissen over het nemen van hormonen.
  • waarom vrouwen zich niet aan hormoontherapie houden.

Wat een geluk

Gelukkig. Voor ons. Er is nu zoveel over meer kennis. Hedendaagse hormoontherapie is vele malen veiliger dan voorheen.

Tegenwoordig wordt wel gezegd dat de risico’s van deze therapie vergelijkbaar zijn met de risico’s die je loopt bij het drinken van 1 glas wijn per dag.

Artsenprotocol

Tot nu toe wordt hormoontherapie in Nederland mondjesmaat voorgeschreven. Er is gebrek aan kennis bij arts en patiënt, de angst zit er goed in.

Tevreden gebruiksters vinden dat ze kraniger zijn dan hun zusters die het zonder wensen te stellen. Zij peinzen er niet over te stoppen met hormoontherapie.

Maar ze moeten sterk in hun schoenen staan om herhaalrecepten te bemachtigen. Het heersende protocol van artsen zegt dit product uitsluitend voor korte periode voor te schrijven.

Gezondheidsvoordelen

Hormoontherapie vult je afnemende hormonen aan. Je kunt een vermindering van symptomen kunt verwachten binnen 3 tot 6 maanden, blijkt uit studies.

Je risico’s op het ontwikkelen van osteoporose neemt af omdat je botten worden beschermd tegen verzwakking door een tekort aan oestrogeen.

Minder depressie

Je krijgt minder snel hartproblemen, beroerte of vasculaire dementie. Dat laatste is de meest voorkomende vorm van dementie. Die wordt veroorzaakt door een storing in de bloedvoorziening in de hersenen. Je hebt ook een lager risico op diabetes type 2, artrose, darmkanker en depressie.

Meeste profijt

Je hebt het meeste profijt van hormoontherapie als je er voor je menopauze mee begint. Het is geen geschikt middel om zwangerschap te voorkomen.

Saron Petronilia

Overgangsklachten

Overgangsklachten vormen de springplank naar het authentiek, overtuigende en vervullende, vrouwelijke leiderschap.

Als je moeiteloos door de overgang wilt navigeren​, lees dan hier meer over mijn coachingprogramma Mastermind De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider.

Het ultieme Rite de Passage Programma 

Vind balans tussen werk, gezondheid en gezin ZONDER OVERGANGSKLACHTEN en hervind je energie en vitaliteit. Met persoonlijke coaching en exclusieve hulpmiddelen ondersteunen we je professionele groei terwijl je persoonlijke leven in harmonie blijft. Samen begeleiden we je door deze transformatieve levensfase met een helder plan en strategie, zodat je kunt uitgroeien tot de beste versie van jezelf.

Wil je nu gelijk aan de slag: Kies dan voor de 3-delige masterclass Magische Menopauze Mindset.

Kosteloze inspiratie

Wil je graag in overleg met mij bepalen wat voor jou de beste strategie is om overgangssymptomen te laten verdwijnen en weer vol energie en zelfvertrouwen door te groeien in je werk of bedrijf? Boek dan in mijn agenda een kosteloos gesprek. Dit is de link: https://calendly.com/inzichtgesprek/45min

#anticonceptiepil #hormoontherapie #overgang #overgangssymptomen #vrouwelijkleiderschap

Meer artikelen over overgang en werk:

Overwin overgangsklachten op je werk

Overwin overgangsklachten op je werk

Overwin overgangsklachten op je werk De overgang is een levensfase vol verandering, en dat is zeker geen uitzondering voor werkende vrouwen. Het kan een uitdaging zijn om met klachten als onzekerheid, vergeetachtigheid, vermoeidheid en/of stemmingswisselingen...

Lees meer
Hormonen en overgang: Wat verandert er en wat kun je doen?

Hormonen en overgang: Wat verandert er en wat kun je doen?

De Overgang: wat er verandert, de drie Fases, en hoe je klachten aanpakt De overgang is meer dan een paar opvliegers of een verandering in je menstruatie. Voor veel vrouwen is het een intense, veelomvattende fase die lichamelijk én emotioneel doorwerkt. In je...

Lees meer
Gewichtstoename tijdens de overgang aanpakken

Gewichtstoename tijdens de overgang aanpakken

Wat te doen tegen  gewichtstoename tijdens de overgang? Veel werkende vrouwen in de overgangsleeftijd ervaren uitdagingen zoals gewichtstoename. Ik kan erover meepraten. Het besef dat je zwaarder wordt, terwijl je juist hard werkt om gezond en fit te blijven, kan...

Lees meer
Chat
Ik ben online voor al je vragen.
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer snel.