overgang of burnout

Overgang of Burnout

januari 2021

l

Saron Petronilia

Overgang

Wat is het verschil tussen burnout en overgangsklachten?

Veel vrouwen die in de beginfase van de overgang zijn, vragen zich vaak in eerste instantie af of ze wellicht afkoersen op een burn-out.

En dat is niet zo gek, veel symptomen van de overgang lijken erg op die van een burn-out.

Burn out is een toestand van emotionele, mentale en fysieke uitputting als gevolg van langdurige (maanden, jaren) en overmatige stress.

Je voelt je letterlijk opgebrand, hondsmoe, uitgevloerd. Hieronder een rijtje symptomen waaraan je kunt een burn-out kunt herkennen

Wat is het verschil tussen burnout en overgangsklachten?

Veel vrouwen die in de beginfase van de overgang zijn, vragen zich vaak in eerste instantie af of ze wellicht afkoersen op een burn-out.

En dat is niet zo gek, veel symptomen van de overgang lijken erg op die van een burn-out.

Burn out is een toestand van emotionele, mentale en fysieke uitputting als gevolg van langdurige (maanden, jaren) en overmatige stress.

Je voelt je letterlijk opgebrand, hondsmoe, uitgevloerd. Hieronder een rijtje symptomen waaraan je kunt een burn-out kunt herkennen:

Ken het verschil tussen overgang en burnout

  • je bent moe en leeg
  • je immuunsysteem is verzwakt; het lijkt wel of ieder virusje vat op je krijgt.
  • je hebt regelmatig last van hoofd-, rug- en spierpijn.
  • je eetlust en/of slaapgewoonten zijn veranderd.
  • je twijfelt aan jezelf, hebt het gevoel te mislukken.
  • je voelt je hulpeloos, gevangen en verslagen.
  • je voelt je afgescheiden, alleen op de wereld.
  • je kunt jezelf niet of slecht motiveren.
  • je wordt in toenemende mate cynisch en hebt negatieve verwachtingen
  • je ervaart steeds minder voldoening en het gevoel van betekenis te zijn.
  • je gaat verantwoordelijkheden uit de weg.
  • je isoleert jezelf.
  • je hebt steeds meer uitstelgedrag, krijgt eigenlijk nauwelijks meer iets gedaan.
  • Snoep, koekjes, (fast-)voedsel, drank of drugs gebruik je om de situatie te verzachten (aan te kunnen).
  • je frustraties reageer je af op anderen (mogelijk alleen in je hoofd).
  • je verzuimt vaker van je werk, komt te laat of gaat eerder weg.

Het is me het rijtje wel. 

Het gaat NIET GOED met je als je bij jezelf constateert dat veel van bovenstaande symptomen VAAK op jou van toepassing zijn.

Wat zijn gewone Overgangsklachten?

Bij veel vrouwen tussen de 40 en 60 jaar kondigt de overgang zich aan met nachtzweten, vergeetachtigheid, concentratie- of woordvindingsproblemen, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijnen, hartkloppingen en/of slaapproblemen.

Pas als je een flinke zweetaanval krijgt, komt de gedachte in je op of ‘dit de overgang is.’ Of als je menstruatie een keer uitblijft. Of juist afwijkt van wat je bent gewend. Of je geheel tegen je gewoonte in uit je dak gaat over helemaal niets.

Deze overgangsklachten kunnen je van je stuk brengen. Maar je weerbaarheid, je veerkracht, je vastberadenheid om je ‘probleem’ te tackelen blijft in tact. 

Op deze website vind je ook mijn artikel: Blijf sterk in je werk: Overwin de uitdagingen van de Overgang. Daarin geef ik je niet alleen de bekendste 34 symptomen van de overgang, ik leg je ook het een en ander uit over de drie fases die de overgang kent. Met hetzelfde artikel kun je oestrogeentekort herkennen en krijg je praktische tips over hormoontherapie, voeding, Yin-yoga en nog veel meer voor overgang zonder problemen. Dit is de link.

Ben je gewoon in de overgang?

Je herkent wellicht ook symptomen uit het bovenstaande burn-out rijtje. Zo lang je de meeste kunt afvinken met NOOIT of SOMS ben je waarschijnlijk ‘gewoon’ in de overgang.

Als je wegglijdt in een soort alomtegenwoordige depressieve gemoedstoestand, kun je vaststellen dat je én in de overgang bent én last hebt van burn-out-achtige klachten. Die combinatie komt veel voor onder vrouwen (40 – 60) in een hectische en verantwoordelijke baan.

Het is de keerzijde van langdurige stress. Ik kan er zelf over meepraten. Wat die stress met mij heeft gedaan vertel in onder meer in mijn TedxTalk Win Win With Corporate Menopause.

Stress omdat je eigenlijk niet meer het werk doet wat je wilt doen of het anders wilt. Stress omdat je baan al je energie opslokt. Stress omdat je je eigen grenzen jaar in jaar uit onvoldoende hebt aangegeven. En er nu niet meer tegen kunt dat je niet echt gehoord of gezien wordt. Stress omdat je jezelf op allerlei gebieden tekort hebt gedaan.

De vraag is: doet het er wat toe wat voor naam het beestje heeft? Of het een burn-out is of de overgang of allebei tegelijkertijd? Je wilt vol energie en zelfvertrouwen blijven werken. Je carrière op een positieve manier voortzetten. Met plezier ook! Kortom, je wilt blijven ontwikkelen. Professioneel en persoonlijk.

Om dat voor elkaar te krijgen moet je voor jezelf gaan zorgen. Niet alleen voor je lijf maar ook voor je geest. 

Tijd om voor jezelf te gaan zorgen?

De meeste vrouwen die ik in mijn werk als vrouwencoach tegenkom hebben de grootste moeite om voor zichzelf te gaan zorgen. Ze zijn zo gewend om vooral voor de anderen te zorgen, dat ze geen idee hebben hoe dat moet. We zorgen tot in het extreme voor de ander, uit macht der gewoonte.

Zelfs voor onze werkgever ‘zorgen’ we vaak beter dan voor onszelf. Zorg jij ervoor dat je hoe dan ook dezelfde resultaten als voorheen blijft halen op je werk? Ja? Dan zorg je goed voor je baas! Neem je je werk mee naar huis omdat je het ander niet op tijd af krijgt? Ja? Dan zorg je uitstekend voor je werkgever! Wat zeg je? Word je ’s nachts wakker en pieker je dan over je werk? Jouw werkgever mag de handen in elkaar knijpen van geluk met jou! 

En zo laten we vaak iedereen en alles voorgaan, voordat we aan onszelf toekomen. 

Een burnout gaat je redden. Dan heb je geen andere keuze meer dan voor jezelf te gaan zorgen omdat je hoofd en lijf gewoon niet meer meedoen. Maar als je het niet zover wilt laten komen, begin dan vandaag nog met: 

  • jezelf op nummer 1 te zetten.
  • jezelf de moeite waard te vinden.

De beste manier om voor jezelf te gaan zorgen is je op de hoogte te stellen van de impact van de overgang. Met een lekker boek als Alles wat je moet weten over de overgang. Dat bevat niet alleen gedegen informatie, tips en weetjes. Je krijgt ook de overgangservaringen van andere vrouwen te lezen. Het is eigenlijk een boek voor vrouwen door vrouwen geschreven.  Meer informatie over dit boek vind je via deze link. Alvast veel leesplezier.

 © Saron Petronilia

Meer artikelen

Overwin overgangsklachten op je werk

Overwin overgangsklachten op je werk

Overwin overgangsklachten op je werk De overgang is een levensfase vol verandering, en dat is zeker geen uitzondering voor werkende vrouwen. Het kan een uitdaging zijn om met klachten als onzekerheid, vergeetachtigheid, vermoeidheid en/of stemmingswisselingen...

Lees meer
Hormonen en overgang: Wat verandert er en wat kun je doen?

Hormonen en overgang: Wat verandert er en wat kun je doen?

De Overgang: wat er verandert, de drie Fases, en hoe je klachten aanpakt De overgang is meer dan een paar opvliegers of een verandering in je menstruatie. Voor veel vrouwen is het een intense, veelomvattende fase die lichamelijk én emotioneel doorwerkt. In je...

Lees meer
Gewichtstoename tijdens de overgang aanpakken

Gewichtstoename tijdens de overgang aanpakken

Wat te doen tegen  gewichtstoename tijdens de overgang? Veel werkende vrouwen in de overgangsleeftijd ervaren uitdagingen zoals gewichtstoename. Ik kan erover meepraten. Het besef dat je zwaarder wordt, terwijl je juist hard werkt om gezond en fit te blijven, kan...

Lees meer
Chat
Ik ben online voor al je vragen.
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer snel.