Wat te doen tegen gewichtstoename tijdens de overgang?
Veel werkende vrouwen in de overgangsleeftijd ervaren uitdagingen zoals gewichtstoename. Ik kan erover meepraten.
Het besef dat je zwaarder wordt, terwijl je juist hard werkt om gezond en fit te blijven, kan behoorlijk frustrerend zijn. Hieronder geef ik je 10 veelgemaakte FOUTEN en TIPS om je lichaam weer in balans te brengen.
Wat te doen tegen gewichtstoename tijdens de overgang?
Veel werkende vrouwen in de overgangsleeftijd ervaren uitdagingen zoals gewichtstoename. Ik kan erover meepraten.
Het besef dat je zwaarder wordt, terwijl je juist hard werkt om gezond en fit te blijven, kan behoorlijk frustrerend zijn. Hieronder geef ik je 10 veelgemaakte FOUTEN en TIPS om je lichaam weer in balans te brengen.
Hoe kan ik afvallen tijdens de overgang
1. Vergeet niet wat je al weet over je lichaam
Veel vrouwen ‘vergeten’ bekende informatie over het eigen lichaam. Sta een stil bij de volgende vragen: Word je zwaarder als je hormoonspiegels veranderen? Bijvoorbeeld in de aanloop naar je menstruaties? Als het antwoord daarop ‘ja’ is, is de kans behoorlijk groot dat je nu ook onder invloed van een veranderende hormoonhuishouding in gewicht toeneemt.
2. De rol van oestrogeen en vet
Tijdens de overgang neemt de productie van onder andere de oestrogenen (het zogenaamde vetopslag hormoon) af. Omdat we oestrogenen nodig hebben, blijven we die wel produceren, onder meer in de vetcellen. Als vrouwen in gewicht toenemen, hebben ze vaak veel meer oestrogenen in hun lichaam dan het nodig heeft. Overschotten worden opgeslagen in vetcellen. En vetcellen maken op hun beurt weer oestrogenen.
Hoe blijf ik op gewicht
3. Herstel de balans tussen vetopslag en vetverbranding
Tijdens deze levensfase neemt het zogenaamde vetbrandingshormoon (progesteron) veel sneller af dan het vetopslaghormoon. Voor de meeste progesteron in ons lijf hebben vrouwen een ovulatie (eisprong) nodig, en dat laatste gebeurt steeds minder.
Als het vetopslaghormoon niet in balans is met het vetverbrandingshormoon, heeft het lichaam veel moeite om het overtollige vet om te zetten in energie. Hierdoor heeft sporten vaak minder effect dan je zou willen.
4. Eet meer vezelrijke voeding
De onverteerbare vezels uit verse groenten, fruit, zaden en noten, bieden uitkomst. Ze versoepelen de spijsvertering, verlagen ‘slechte’ cholesterol en ‘overtollige vetopslag hormonen’ én de hormoon verstorende stoffen. De laatste worden xeno-oestrogenen (vreemde oestrogenen) genoemd. Ze hebben dezelfde eigenschappen als oestrogenen.
Via de bekende weg verlaten de vezels volgezogen met overtollige (xeno) oestrogenen ons lichaam. Zónder die vezels keren de – eerder in de lever afgebroken – vetopslaghormonen namelijk via onze darmen weer terug in de bloedbaan. Waarna ze weer worden opgeslagen in de vetcellen. Eet dus zoveel mogelijk vezelrijke voeding.
Afslankprogramma voor vrouwen in de overgang
5. Kies voor gezonde voeding
Gezonde voeding voor vrouwen in de overgangsleeftijd bestaat voor een groot deel uit producten als verse groenten en fruit, kruiden, noten en zaden.
Koudgeperste olijfolie is een uitstekende begeleider. Ook fijn om mee te bakken en braden. Light-producten doen hun beste werk als ze in de supermarkt blijven liggen. Verse vette vis verdient een plek in het weekmenu. Vlees is, met mate, prima. Maar blijf weg van plofkippen en andere kiloknalleraanbiedingen. Die hebben nul voedingswaarde, wel een overload aan xeno-oestrogenen.
Koolhydraten eet je ook het liefst uit biologisch geteelde, volle granen en aardappelen.
6. Zorg voor voedingswaarde
Moderne westerse vrouwen, wij dus, voeden zich helaas slechter dan onze voorouders. We drinken veel vaker alcoholische dranken, bijvoorbeeld. Daarnaast zijn de voedingswaarden (vitaminen en mineralen) van onze voeding door moderne landbouwtechnieken sterk afgenomen.
De resultaten van onderzoek* daarnaar zijn ontluisterend. Zat er bijvoorbeeld in broccoli in 1985 (dat is dertig jaar geleden!) nog 103 mg calcium per ons broccoli, in 2002 was dat nog maar 28 mg. Of neem de hoeveelheid vitamine C in aardbeien. In 1985 was die nog 60 mg per ons, in 2002 slechts 8 mg.
Er is geen reden om te denken dat die neergang de afgelopen twintig jaar is omgebogen.
Verstorende stoffen (xeno-oestrogenen) in onze voeding, zoals pesticiden, herbiciden, insecticiden, conserveringsmiddelen, zware metalen en resten van de weekmakers in plastics, zijn helaas toegenomen.
Kies daarom voor zo veel mogelijk verse producten boven voorverpakte. Als je nog geen etiketten las, is dit het moment om het wel te doen. Zodat je weet wat je in je lichaam stopt.
Voedingsadviezen voor afvallen in de overgang
7. Kies voor voeding die smakelijk is
Pas als het opgefriste voedingsregime je smaakpapillen streelt, kun je tot je laatste ademtocht genieten van eten en drinken. Suiker is een van de grootste boosdoeners voor gewichtstoename. Het lichaam zet overtollig suiker om in vet. Deze zoetstof is verwerkt in bijna al het gemaksvoedsel dat is ingevroren, in flesjes, pakjes, zakjes of blikjes zit.
Er zit niks anders op: vermijd suiker.
8. Vul je voeding aan met uitstekende voedingssupplementen
Een lichaam dat te weinig voeding krijgt, gaat gebreken vertonen in de vorm van ‘kwaaltjes’. Over het algemeen gaan mensen pas naar de huisarts als ze zich behoorlijk ziek voelen. Op dat moment blijkt dat het lichaam maar liefst 50 tot 70% minder vitaminen en mineralen binnenkrijgt dan het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.
Goedkope voedingssupplementen worden over het algemeen nauwelijks door het lichaam worden opgenomen. Kies daarom bij voorkeur voor hoogwaardige biologische supplementen, en dat zijn meestal de wat duurdere varianten. Zij kenmerken zich door een hogere opnamecapaciteit. De synergie tussen de voedingsstoffen is ook een belangrijke voorwaarde om te kunnen worden opgenomen.
Misschien wil je informatie over voedingssupplementen die ik zelf gebruik? Ze hebben een opnamecapaciteit van 95 tot 100 procent. Weet dat ik over de verkochte supplementen die ik adviseer een klein percentage ontvang. Deze supplementen zijn alleen te koop via mond-tot-mondreclame. Je kunt me hierover mailen: saron@petronilia.nl
Effectief afvallen in de overgang
9. Eet met mate
Eet en drink gedurende enkele maanden 25% minder calorieën dan je gewend bent. Gezonde calorieën. Of stop met eten als je voor 80% bent voldaan, als je dat gemakkelijker afgaat. Houd bij of die nieuwe gewoonte je helpt je gewicht in de hand te houden.
10. Intensiveer je bewegingspatroon
Zorg dat je meer beweegt. Kies bijvoorbeeld vaker voor de trap, maak wandelingen, of ga naar de sportschool. Regelmatige beweging is essentieel voor een gezond lichaam.
Gewichtstoename tijdens de overgang komt veel voor, maar met de juiste kennis en aanpassingen in je levensstijl kun je hier beter mee omgaan. Let op je voeding, zorg voor voldoende beweging en herstel de hormonale balans in je lichaam. Op die manier kun je de vicieuze cirkel doorbreken en je vitaliteit behouden.
© Saron Petronilia
Nog een artikel
Op mijn website heb ik nog een wetenschappelijk onderbouwd artikel geschreven: De waarheid over overgang en overgewicht.
*Bron: 1985 – Farmaceutisch bedrijf Geigy Zwitserland – gefuseerd in Novartis. Bron:1996 en 2002- Levensmiddelenlaboratorium Karlsruhe/Sanatorium Obertal.
Meer artikelen lezen?
Blijf sterk in je werk: overwin de uitdagingen van de overgang
Blijf sterk in je werk: overwin overgangsklachten De overgang is een levensfase vol verandering, en dat is zeker geen uitzondering voor werkende vrouwen. Het kan een uitdaging zijn om met onzekerheid, vergeetachtigheid, vermoeidheid en/of stemmingswisselingen...
Hormonen en overgang: Wat verandert er en wat kun je doen?
De Overgang: wat er verandert, de drie Fases, en hoe je klachten aanpakt De overgang is meer dan een paar opvliegers of een verandering in je menstruatie. Voor veel vrouwen is het een intense, veelomvattende fase die lichamelijk én emotioneel doorwerkt. In je...
Welke hormonen zijn echt veilig tijdens de overgang
Ontdek de Feiten en Fabels over Hormonale Therapie Veel vrouwen kiezen ervoor overgangsklachten te bestrijden met hormonen voorgeschreven door de huisarts. Je krijgt dan meestal recepten met farmaceutische creaties van de hormonen oestrogeen en progesteron mee. De...