Blijf sterk in je werk: overwin overgangsklachten
De overgang is een levensfase vol verandering, en dat is zeker geen uitzondering voor werkende vrouwen. Het kan een uitdaging zijn om met onzekerheid, vergeetachtigheid, vermoeidheid en/of stemmingswisselingen geconcentreerd en productief te blijven.
Hoe kun je met plezier en passie doorgaan? Met de juiste aanpak en een ondersteunende werkomgeving. In dit artikel beantwoord ik de meest gestelde vragen van ambitieuze vrouwen die graag de passie voor hun werk willen blijven voelen en de balans met hun privéleven willen herstellen. Zonder last te hebben van overgangsklachten.
Blijf sterk in je werk: overwin overgangsklachten
De overgang is een levensfase vol verandering, en dat is zeker geen uitzondering voor werkende vrouwen. Het kan een uitdaging zijn om met onzekerheid, vergeetachtigheid, vermoeidheid en/of stemmingswisselingen geconcentreerd en productief te blijven.
Hoe kun je met plezier en passie doorgaan? Met de juiste aanpak en een ondersteunende werkomgeving. In dit artikel beantwoord ik de meest gestelde vragen van ambitieuze vrouwen die graag de passie voor hun werk willen blijven voelen en de balans met hun privéleven willen herstellen. Zonder last te hebben van overgangsklachten.
Controle over je overgangsklachten
1. Hoe kan ik overgangsklachten op het werk de baas worden?
klachten als onzekerheid, vergeetachtigheid, stemmingswisselingen en opvliegers kunnen het je behoorlijk lastig maken om je werk te doen zoals je van jezelf gewend bent. Een eerste stap naar verbetering is altijd: acceptatie.
Vanuit acceptatie kun je gemakkelijker inzicht krijgen in de oorzaken van jouw specifieke klachten. Houd dan ook een dagboekje bij – of maak aantekeningen in je notities op je smartphone – met data. Noteer de veranderingen die je opmerkt, wanneer bepaalde klachten optreden en welke factoren (zoals stress, overtuigingen of omgevingsfactoren) ze mogelijk versterken.
Dit geeft je niet alleen inzicht, maar helpt je ook om patronen te herkennen zodat je doeltreffende maatregelen te nemen.
Om een klein voorbeeld te geven: Zelf dacht ik dat koffie drinken geen probleem was. Ik kreeg er geen opvliegers van. Dus bleef ik lekker doorgaan. Totdat ik de link ontdekte tussen mijn bakkie pleur en paniek. Dank zij mijn aantekeningen zag ik dat ik er onrustig van werd, gestresst. En zelfs dacht: ‘welk onheil komt er nou weer op me af?’
Enkele praktische tips om klachten te beheersen:
- Onzekerheid: Let op je innerlijke stem. Wat vertelt die jou? Vraag je vervolgens af of dat ECHT waar is. Zoek bewijs voor het tegendeel. Bijvoorbeeld: Voor deze klus of dit gesprek heb ik meer dan genoeg ervaring.
- Vergeetachtigheid: Doe jezelf een plezier en leer jezelf zo nodig nieuw gedrag aan. Zoals alle afspraken die je maakt direct opschrijven. En blijf ademen. 😃
- Stemmingswisselingen: Duik er niet in. Bedenk dat je stemming weer over gaat. Focus je op kleine en grote dingen die goed gaan en fijn zijn.
- Concentratieproblemen: Plan taken die veel focus vereisen op rustige momenten. Het liefst plan je gelijksoortige taken achter elkaar, zodat je in dezelfde focus kunt blijven. Multitasking is uit den boze. Monotasking is hier het toverwoord. (Zorg voor zo min mogelijk afleiding). Neem regelmatig korte pauzes om je geest fris te houden. Ook blijken voedingssupplementen zoals magnesium, dat helpt bij spierontspanning en slaap, en omega-3-vetzuren, die de hersenfunctie ondersteunen, een positief effect te kunnen hebben.
- Opvliegers: Kleed je in de bekende laagjes, zodat iets uit of juist iets aan kunt doen. Zorg ervoor dat je de omgevingstemperatuur kunt regelen. Houd een ventilator bij de hand. En een glas koud water. En nog belangrijker: let op wat (koffie, alcohol) of welke omstandigheden (stress) de opvliegers aanjagen.
Ken je eigen onderliggende (denk)patronen die je klachten verergeren, zoals geen controle nemen over de eigen omstandigheden, of eigen behoeften negeren. Probeer, bijvoorbeeld, ademtechnieken die je helpen om kalmer en scherper te blijven. Diepe ademhaling, zoals de 4-7-8-methode (4 seconden inademen, 7 seconden vasthouden, en 8 seconden uitademen), kan helpen om stresshormonen zoals cortisol te verlagen.
In mijn boek Alles over werken tijdens de overgang geef ik naast gedegen informatie over de overgang meer dan 100 tips om met succes te bijven werken.
Als je slaapproblemen hebt tijdens de overgang
In deze levensfase kan de kwaliteit flink afnemen, door opvliegers, nachtelijk zweten, en piekeren over losse eindjes. Slaap is ontzettend belangrijk voor je hersenen: het ondersteunt geheugen, focus en emotionele stabiliteit. Ook helpt slaap je lichaam te herstellen, waardoor je immuunsysteem versterkt en je energiepeil stabiel blijft. Naar mijn idee is het een van de belangrijkste klachten die je gelijk moet aanpakken. Immers als je uitgeslapen aan de dag begint hb je hem al voor de helft gewonnen.
Enkele tips om beter te slapen:
✅ Creëer een rustgevende slaapomgeving
Zorg voor een koele, donkere en stille slaapkamer. Een lagere temperatuur helpt bij nachtelijk zweten, terwijl donkerte en stilte de slaapkwaliteit bevorderen. Leg een icepack of koelelement onder je hoofdkussen zodat je je kussen kunt omdraaien als je wakker wordt van een opvlieger en die gelijk ‘de kop indrukt’ door je achterhoofd in de koelte te leggen.
✅ Ontspanning voor het slapen
Yoga, meditatie of een ademoefening helpen je lichaam te ontspannen en je hoofd leeg te maken, waardoor je sneller in slaap valt en dieper slaapt. Neem hiervoor de tijd! Schrijf eventuele ‘belangrijke zaken voor morgen’ in je notitieblokje.
✅ Beperk cafeïne en alcohol
Cafeïne houdt je lichaam alert, zelfs uren na dat laatste kopje. Sterker nog, cafeïne blijft meer dan 24 uur in je bloed zitten. Hoewel alcohol in het begin kan helpen ontspannen, verstoort het de diepe slaap en leidt vaak tot te vroeg wakker worden.
✅ Regelmatigheid leidt tot rust
Ga op vaste tijden naar bed te gaan en sta op vaste tijden op. Dit helpt je biologische klok, waardoor je lichaam makkelijker in slaap valt en dieper rust.
In mijn artikel Slapen als een roos tijdens de overgang geef ik nog meer tips.
Hormonen, wat verandert er en wat kun je doen?
Veel vrouwen zouden het liefst een paracetamolletje of zo nemen (zoals ik zelf 😬) en doorgaan waar ze gebleven zijn. Dat is ook logisch, want je hebt heel hard gewerkt om te komen waar je nu bent. Alles wat langer duurt, voelt als tijdverspilling.
Alle tips die ik geef helpen je je situatie te verbeteren. Maar de enige GOUDEN tip die ik je kan geven om zonder klachten te zijn, de vruchten te plukken van je kennis en ervaring en vol passie en plezier te blijven werken is eenvoudig: Verander je identiteit.
De realiteit is namelijk dat je VERANDERT. Net als tijdens de pubertijd. In mijn artikel Hormonen en overgang, wat verandert er en wat kun je doen?, beschrijf ik wat er onder andere in je hormoonhuishouding verandert en wat je kunt doen om die in balans te krijgen.
Om je een beter begrip te geven de emotionele, mentale en spirituele veranderingen die je doormaakt tijdens de overgang heb ik de drie fasen ‘premenopauze’, ‘perimenopauze’ en ‘postmenopauze’ omgedoopt en beschreven in de artikelen ‘de ontwaking’, ‘de onthulling’ en ‘de terugkeer’.
Waarom gespecialiseerde coaching tijdens de overgang?
Coaching richt zich op je toekomst en wat je wilt bereiken, terwijl therapie draait om het verwerken van je verleden.
De veranderingen tijdens de overgang zijn niet bedoeld om jou te pesten. Ze zijn bedoeld om je voor te bereiden op je toekomstige rol. Ze zijn bedoeld om jou te helpen helemaal jezelf te worden en al je kennis en ervaring te gaan verzilveren. The best is yet to come! En dit is geen marketingpraatje, maar echt waar.
In mijn artikel Het lonkend perspectief van de overgang laat ik je de voordelen van deze levensfase zien en waarom veranderen van identiteit de enige succesvolle remedie is tegen overgangsklachten. Vrouwen die zichzelf en deze verandering serieus nemen – omdat ze een succesvolle toekomst belangrijk vinden – zijn geholpen met een gespecialiseerde coach die met kennis en ervaring naadloos aansluit bij dit bijzondere ontwikkelingsproces in een vrouwenleven.
In Navigeren door de overgang: waarom gespecialiseerde coaching onmisbaar is voor carrièrevrouwen beschrijf ik waar goede coaching aan moet voldoen – zodat je de juiste coach kunt kiezen, en waarom gespecialiseerde coaching je veel beter helpt dan de mainstream-coaching.
Controle over je werkomgeving tijdens de overgang
2. Hoe kan ik mijn werkomgeving aanpassen?
Naast simpele aanpassingen zoals een ventilator op je bureau, is het aan te raden om zelf open en eerlijk te zijn over wat er met je gebeurt. Je helpt daarmee niet alleen jezelf maar ook andere vrouwen om je heen. Met bijna twee miljoen vrouwen in de overgangsleeftijd op de arbeidsmarkt is de kans groot dat een van je collega’s soortgelijke ervaringen heeft en dat ze dank zij jouw openheid haar klachten beter begrijpt.
Maar het is ook fijn als collega’s op de hoogte zijn, zodat ze rekening met je kunnen houden, of het begrijpen als je zegt: nu even niet. Daarnaast is het slim om in gesprek te gaan met je leidinggevenden en/of HR-afdeling om te overleggen verbeteringen in je werkomstandigheden.
Dit is allemaal wel gemakkelijker gezegd dan gedaan, juist omdat de meeste vrouwen en hun leidinggevenden maar weinig weten van wat de overgang precies behelst. Onbegrip of flauwe grappen liggen op de loer.
Alles over werken tijdens de overgang
In alle gevallen is het goed om de slachtofferrol te vermijden. Niemand krijgt energie van mensen die klagen. Sterker nog, van klagen krijg jij zelf ook geen energie. Om je te helpen om vanuit je kracht in gesprek te gaan met je collega’s en leidinggevenden, heb ik een succesprotocol opgenomen in mijn boek Alles over werken tijdens de overgang.
Je bereidt je aan de hand van een stappenplan voor en vindt vervolgens stevigheid in jezelf: als vrouw die de nodige kennis en ervaring heeft. Je kunt krachtig en weloverwogen je behoeftes uiten tegenover collega en/of leidinggevende. Je kunt je ook voorbereiden met de online-training die ik hiervoor heb gemaakt. Mail me via deze link voor meer informatie.
Ondersteuning van de werkgever
3. Wat kunnen werkgevers doen voor vrouwen in de overgang?
Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die erkennen dat de overgang ook een werkgerelateerde impact kan hebben. Om hun werknemers zo goed mogelijk van dienst te zijn bieden sommige bedrijven workshops aan over de overgang of hebben ze een speciaal beleid ontwikkeld. In mijn TedxTalk Win Win With Corporate Menopause vertel ik niet alleen waar ik zelf tegenaan liep in deze levensfase, ik zet ook kort op een rijtje wat een werkgever heel gemakkelijk zou kunnen doen.
Speciaal voor organisaties die serieus aan de slag willen gaan met de overgang op de werkvloer heb ik een White Paper geschreven: Het geheime ingrediënt van geweldige werkgevers: inclusie van vrouwen in de overgang.
In dat White Paper geef ik:
👉🏽 De verborgen realiteit van de overgang op de werkvloer.
👉🏽 Inzichtelijke kennis voor een dieper inzicht in de negatieve effecten van het taboe rondom de overgang op de werkvloer en de gevolgen voor de organisatie en haar werknemers.
👉🏽 Top 10 overgangsklachten die vrouwen tijdens de overgang ervaren en hoe deze hun professionele prestaties, energie en zelfvertrouwen beïnvloeden. En NEE, Opvliegers staan niet op nummer 1.
👉🏽 5 bewezen strategieën om vrouwen tijdens de overgang te ondersteunen, hun waarde binnen de organisatie te erkennen en een inclusieve werkomgeving te bevorderen.
Voorkom kort- en langdurend verzuim
Het is namelijk gebleken dat eenvoudige ondersteuning enorm kostenbesparend is voor de werkgever. Die daarmee niet alleen het kortdurend ziekteverzuim maar ook het langdurend ziekteverzuim inperkt – door te vookomen dat vrouwen de diagnose burn out krijgen waar ze last hebben van overgangsklachten.
Tegelijkertijd wordt voorkomen dat vrouwelijke senioriteit uit het arbeidsproces valt, waarmee vaststellingsovereenkomsten, wervingskosten en dergelijke gepaard gaan.
Het gebrek aan kennis en ondersteuning kost organisaties nu miljoenen. In Inclusief beleid van vrouwen in de overgang voorkomt financiële crisis beschrijf ik kort de ernst van de huidige situatie. Het allerbelangrijkst is natuurlijk dat er openheid over dit onderwerp op de werkvloer ontstaat. Vrouwen in de overgang vormen een kwart van de huidige beroepsbevolking, en hun aantal is groeiende…
Praat er gewoon over
Begin gewoon een gesprek. Als jij er normaal over doet, is de kans enorm dat een ander het ook als een alledaags onderwerp gaat zien. En. Hoe moeilijk kan het eigenlijk zijn om openheid op de werkvloer te krijgen over een onderwerp dat zo ongeveer iedereen aangaat? Niet alleen de vrouwen zelf, hun collega’s, de werkgevers en wat dacht je van de levenspartner, de kinderen? De vraag is zelfs: wie heeft er niets met dit fenomeen te maken?
Het is de hoogste tijd dat dit fenomeen uit het verdomhoekje wordt gehaald. Niet alleen omdat er veel geld verloren gaat. Ook de vrouwen zelf verliezen behalve hun passie en zelfvertrouwen ongeveer een half miljoen euro aan inkomsten. Maar ook omdat vrouwelijke senioriteit en vrouwelijk leiderschap natuurlijk niet verloren mag gaan.
Voor leidinggevenden die met een teamlid in gesprek willen over dit fenomeen, heb ik ook een succesprotocol geschreven. Dat vind je in Alles over werken tijdens de overgang, of hier op de website in het artikel 8 tips voor gesprek over overgang op werkvloer.
© Saron Petronilia
Meer artikelen lezen?
Hormonen en overgang: Wat verandert er en wat kun je doen?
De Overgang: wat er verandert, de drie Fases, en hoe je klachten aanpakt De overgang is meer dan een paar opvliegers of een verandering in je menstruatie. Voor veel vrouwen is het een intense, veelomvattende fase die lichamelijk én emotioneel doorwerkt. In je...
Gewichtstoename tijdens de overgang aanpakken
Wat te doen tegen gewichtstoename tijdens de overgang? Veel werkende vrouwen in de overgangsleeftijd ervaren uitdagingen zoals gewichtstoename. Ik kan erover meepraten. Het besef dat je zwaarder wordt, terwijl je juist hard werkt om gezond en fit te blijven, kan...
Welke hormonen zijn echt veilig tijdens de overgang
Ontdek de Feiten en Fabels over Hormonale Therapie Veel vrouwen kiezen ervoor overgangsklachten te bestrijden met hormonen voorgeschreven door de huisarts. Je krijgt dan meestal recepten met farmaceutische creaties van de hormonen oestrogeen en progesteron mee. De...