Overgangssymptomen verward met burn-out
januari 2021
Saron Petronilia
Overgang
Veel vrouwen krijgen onterecht de diagnose burn out
Veel vrouwen krijgen onterecht de diagnose burn-out en zitten maanden thuis. Pas als bedrijfsartsen zich verdiepen in het fenomeen, of zelf in de overgang zijn, herkennen ze het verschil tussen de overgang en een burn out.
In dit artikel laat ik je zien hoe je overgangssymptomen van een burn out kunt onderscheiden.
“Waarschijnlijk heb ik vrouwen met de diagnose ‘burn out’ naar huis gestuurd terwijl ze last hadden van de overgang”. zegt een bedrijfsarts in Alles over werken tijdens de overgang. “Pas als je het weet, zie je het.” Deze vrouwen hadden met de juiste begeleiding gewoon in de running kunt blijven.
Het vervelende gevolg van een burn out-verklaring is dat het de vrouwen veel meer moeite kost om weer volledig terug in het arbeidsproces te komen “Ontslag hing boven mijn hoofd, daar werd ik niet beter van”, vertelde onlangs een deelneemster aan mijn workshop Overgang en Werk.
Veel vrouwen krijgen onterecht de diagnose burn out
Veel vrouwen krijgen onterecht de diagnose burn-out en zitten maanden thuis. Pas als bedrijfsartsen zich verdiepen in het fenomeen, of zelf in de overgang zijn, herkennen ze het verschil tussen de overgang en een burn out.
In dit artikel laat ik je zien hoe je overgangssymptomen van een burn out kunt onderscheiden.
“Waarschijnlijk heb ik vrouwen met de diagnose ‘burn out’ naar huis gestuurd terwijl ze last hadden van de overgang”. zegt een bedrijfsarts in Alles over werken tijdens de overgang. “Pas als je het weet, zie je het.” Deze vrouwen hadden met de juiste begeleiding gewoon in de running kunt blijven.
Het vervelende gevolg van een burn out-verklaring is dat het de vrouwen veel meer moeite kost om weer volledig terug in het arbeidsproces te komen “Ontslag hing boven mijn hoofd, daar werd ik niet beter van”, vertelde onlangs een deelneemster aan mijn workshop Overgang en Werk.
Overgang
Iedere paar minuten wordt er een vrouw in de overgang geboren. En met dezelfde snelheid strandt er een met een burn out diagnose. Tijdelijk uitgerangeerd, en als het nog meer tegen zit: afgedaan (met een transitie vergoeding voor het stoppen met bloeden).
Tuurlijk. Ik hoop ook dat ik overdrijf. Ik kan het gewoon niet verteren dat een grote groep vrouwen uit het arbeidsproces valt (of uitstapt) omdat ze een zeer vrouwelijk fenomeen (de overgang) niet begrijpt.
Overgangssymptomen
Vraag je jezelf af of je tegen een burn out aanloopt? Je bent namelijk lang niet de enige. Sterker nog, het is een van de eerste vragen die je jezelf stelt als je merkt dat je last hebt van concentratieproblemen, vergeetachtigheid, vermoeidheid, depressieve gedachten en/of een afnemend zelfvertrouwen.
Ik heb me dat ook afgevraagd. (Ik heb me ook zelfs afgevraagd of ik dement aan het worden was, maar dit terzijde :-))
En dat is niet zo gek, veel overgangsklachten lijken op die van een burn-out. Vele huisartsen, gynaecologen, bedrijfsartsen en ander zorgverlener herkennen dan ook het verschil niet. Ook al omdat ze in hun scholing weinig tot niets over de overgang leren. Net als wijzelf.
Overgang en werk
Voor mijn boek Alles over werken tijdens de overgang sprak ik een vrouwelijke bedrijfsarts. Ze zat zelfs al enkele jaren in de overgang voordat ze het verschil ZAG. “Ik heb heel wat vrouwen burn out verklaard. Terwijl ze achteraf gezien in de overgang bleken te zijn.
Opgebrand en hondsmoe
Hoe kun jij zelf het verschil herkennen? Uiteraard begint dat met je te verdiepen in het fenomeen. Bijvoorbeeld door mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang te lezen. Daarin heb ik alle belangrijke informatie voor je op een rijtje gezet en vertellen vrouwen zoals jij en ik over hoe ze van de overgang ervaren.
Vervolgens is kennis over de burn out belangrijk. Een burn out is een toestand van emotionele, mentale en fysieke uitputting als gevolg van langdurige (maanden, jaren) en overmatige stress. Je voelt je letterlijk opgebrand, hondsmoe, uitgevloerd.
Burn out symptomen
Hieronder een rijtje symptomen waaraan je kunt een burn out kunt herkennen:
- je bent moe en leeg.
- je immuunsysteem is verzwakt; het lijkt wel of ieder virusje vat op je krijgt.
- je hebt regelmatig last van hoofd-, rug- en spierpijn.
- je eetlust en/of slaapgewoonten zijn veranderd.
- je twijfelt aan jezelf, hebt het gevoel te mislukken.
- je voelt je hulpeloos, gevangen en verslagen.
- je voelt je afgescheiden, alleen op de wereld.
- je kunt jezelf niet of slecht motiveren.
- je wordt in toenemende mate cynisch en hebt negatieve verwachtingen
- je ervaart steeds minder voldoening en het gevoel van betekenis te zijn.
- je gaat verantwoordelijkheden uit de weg.
- je isoleert jezelf.
- je hebt steeds meer uitstelgedrag, krijgt eigenlijk nauwelijks meer iets gedaan.
- Snoep, koekjes, (fast-)voedsel, drank of drugs gebruik je om de situatie te verzachten (aan te kunnen).
- je frustraties leef je uit op anderen (al dan niet alleen in je hoofd).
- je verzuimt steeds vaker van je werk, komt te laat of gaat eerder weg.
Bedrijfsarts
Het is me het rijtje wel. Het gaat NIET GOED met je als je bij jezelf constateert dat veel van bovenstaande klachten VAAK op jou van toepassing zijn. Je doet er inderdaad goed aan om bij je bedrijfsarts te rade te gaan.
Bij de meeste vrouwen tussen de 40 en 55 jaar kondigt de overgang zich aan met nachtzweten, vergeetachtigheid, concentratie- en woordvindingproblemen, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijnen, hartkloppingen en/of slapeloosheid.
Pas als je een flinke zweetaanval (ook wel opvlieger genoemd) krijgt, komt de gedachte in je op of ‘dit de overgang is.’ Of als je menstruatie een keer uitblijft. Of juist afwijkt van wat je bent gewend. Of je geheel tegen je gewoonte in compleet uit je dak gaat over helemaal niets.
Langdurige stress
Deze overgangsklachten kunnen je van je stuk brengen. Maar je weerbaarheid, je veerkracht, je vastberadenheid om je ‘probleem’ te tackelen blijft in tact. Je herkent wellicht ook symptomen uit het burn-out rijtje. Zo lang je de meeste kunt afvinken met NOOIT of SOMS ben je ‘gewoon’ in de overgang.
Als je wegglijdt in een soort alomtegenwoordige depressieve gemoedstoestand, kun je vaststellen dat je én in de overgang bent én last hebt van burn-out-achtige klachten. Die combinatie komt best vaak voor onder vrouwen (40 – 60 jaar) in een hectische en verantwoordelijke baan.
Uit recent onderzoek van de CNV onder 4500 vrouwen (45 – 65 jaar) blijkt dat 17 procent van de vrouwen met overgangsklachten een burn-out heeft gekregen door de combinatie werk en overgang. Een kwart van hen zit tegen een burn-out aan. Bijna driekwart geeft aan minder productief te zijn door overgangsklachten en een kwart kan soms zelfs langere tijd niet functioneren.
Het is de keerzijde van langdurige stress.
Gezond egoïsme
Die stress kan een signaal zijn dat je eigenlijk niet meer het werk doet wat je wilt doen of het anders wilt. Of omdat je baan of je bedrijf al je energie opslokt. Of omdat je je eigen grenzen jaar in jaar uit onvoldoende hebt aangegeven. En er nu niet meer tegen kunt dat je niet echt gehoord of gezien wordt. Of een combinatie hiervan.
De vraag is: doet het er wat toe wat voor naam het beestje heeft? Of het een burn out is of de overgang of allebei tegelijkertijd? Als je vol energie en zelfvertrouwen wilt blijven werken, staat je in alle gevallen hetzelfde te doen: Je moet voor jezelf gaan zorgen.
Zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel.
Je moet ruimte maken voor wie je NU bent en wat jij wilt.
Durf jij voor jezelf te gaan zorgen? Dat vraagt namelijk een flinke dosis gezond egoïsme:
- jezelf op nummer 1 zetten.
- jezelf díe moeite waard vinden.
Vrouwelijk Leiderschap
De beste manier om voor jezelf te gaan zorgen is met jezelf in ‘gesprek’ gaan en je ingevingen serieus nemen. Lees ook De overgang helpt vrouwen door te groeien in hun leiderschap
Hoe verder?
Als je wilt weten hoe je in 6 maanden de kracht van de overgang in jouw voordeel kunt gebruiken, een einde maakt aan innerlijke onrust en oververmoeidheid en doorpakt in je carrière als senior professional of ondernemer, lees dan hier meer over mijn Coachingprogramma De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider.
Magische Menopauze Make-Over
Je kunt ook kiezen voor het 100-dagen programma Magische Menopauze Make Over
Als je eerst meer wilt weten van de overgang en wilt proeven van mijn werk als coach dan maak ik je gegarandeerd blij met de 10-daagse overgangscursus Vaarwel hormonaal gedoe, oververmoeidheid en overvol hoofd.
Magische Menopauze Mindset
Nu gelijk aan de slag? Kies dan voor de 3-delige masterclass Magische Menopauze Mindset.
Inspiratiegesprek
Wil je samen met mij onderzoeken wat jouw mogelijkheden zijn om overgangssymptomen te laten verdwijnen en weer vol energie en zelfvertrouwen door te groeien in je werk of bedrijf? Boek dan in mijn agenda een kosteloos gesprek. Dit is de link: https://calendly.com/inzichtgesprek/45min
Meer artikelen lezen?
Overwin overgangsklachten op je werk
Overwin overgangsklachten op je werk De overgang is een levensfase vol verandering, en dat is zeker geen uitzondering voor werkende vrouwen. Het kan een uitdaging zijn om met klachten als onzekerheid, vergeetachtigheid, vermoeidheid en/of stemmingswisselingen...
Hormonen en overgang: Wat verandert er en wat kun je doen?
De Overgang: wat er verandert, de drie Fases, en hoe je klachten aanpakt De overgang is meer dan een paar opvliegers of een verandering in je menstruatie. Voor veel vrouwen is het een intense, veelomvattende fase die lichamelijk én emotioneel doorwerkt. In je...
Gewichtstoename tijdens de overgang aanpakken
Wat te doen tegen gewichtstoename tijdens de overgang? Veel werkende vrouwen in de overgangsleeftijd ervaren uitdagingen zoals gewichtstoename. Ik kan erover meepraten. Het besef dat je zwaarder wordt, terwijl je juist hard werkt om gezond en fit te blijven, kan...