Overgangssymptomen? Hoe je steun krijgt van je leidinggevende

overgangskrachten

l

Saron Petronilia

Overgang

Overgangssymptomen? Hoe je steun krijgt van je leidinggevende

Vrouwen met flinke overgangsklachten lopen het gevaar dat ze op straat komen te staan met een vaststellingsovereenkomst of transitievergoeding. Voor je zelfvertrouwen en verlangen naar functies die beter bij je passen als vrouwelijke senior is het dus slim TIJDIG een goed gesprek te openen met je leidinggevende.

Daarmee voorkom je overigens ook een schrikbarende financiële aderlating, waar je niet op bedacht bent.

Overgangskwaaltjes

Ik geef je een protocol om op een krachtige manier en met succes het gesprek met je leidinggevende over je overgangskwaaltjes aan te gaan. Je krijgt daarmee echte steun.

Overgangssymptomen? Hoe je steun krijgt van je leidinggevende

Vrouwen met flinke overgangsklachten lopen het gevaar dat ze op straat komen te staan met een vaststellingsovereenkomst of transitievergoeding. Voor je zelfvertrouwen en verlangen naar functies die beter bij je passen als vrouwelijke senior is het dus slim TIJDIG een goed gesprek te openen met je leidinggevende.

Daarmee voorkom je overigens ook een schrikbarende financiële aderlating, waar je niet op bedacht bent.

Overgangskwaaltjes

Ik geef je een protocol om op een krachtige manier en met succes het gesprek met je leidinggevende over je overgangskwaaltjes aan te gaan. Je krijgt daarmee echte steun.

 

Overgangsvriendelijk

Denk niet dat vrouwen in organisaties met veel vrouwen (zorg, welzijn, onderwijs) denken te onrechte dat ze zich in een overgangsvriendelijke omgeving bevinden. Vrouwen ‘onder elkaar’ is geen verzekering voor daadwerkelijke steun.

Menig leidinggevende die zelf weinig last heeft (gehad) van overgangssymptomen zal zoiets zeggen als “Meid, even volhouden, het gaat over.”

Kracht

Pak de zorg voor jezelf en je functioneren goed aan, volg onderstaand protocol voor een gesprek dat naar succes leidt. Vanuit kracht en niet vanuit slachtofferschap.

Als je merkt dat de kwaliteit van je werkzaamheden negatief wordt beïnvloed door overgangssymptomen, is het natuurlijk slim dit aan te kaarten bij je leidinggevende of werkgever.

Of dat nu gaat over het ongemak dat opvliegers met zich meebrengen, slapeloosheid, vermoeidheid, concentratiegebrek, woordvindingsproblemen en wat dies meer zij.

Ook bij twijfel of je het werk dat je doet nog wel wilt doen. Het getuigt altijd van persoonlijk leiderschap: je houdt het stuur over je eigen werkzame leven in handen.

Overgangssymptomen

Wacht niet tot de symptomen ‘vanzelf’ over gaan. Je riskeert daarmee dat je loopbaan een wending krijgt die je niet wilt. Je werkgever kan je pas oplossingen aanbieden als je openheid van zaken geeft.

Voel je gesteund door dit onderstaande protocol. Het zijn in veel gevallen de vrouwen zelf die hun werkgever in beweging hebben gezet.

Hierbij mijn suggesties om het gesprek in goede banen te leiden:

1. Stel niet uit

Wachten tot er zich echt een probleem voordoet, lijdt tot te veel druk en niet zelden tot een onbevredigend gesprek. In je eigen hoofd ben je er dan immers al een tijdje mee bezig en stap je dus nauwelijks ontspannen het gesprek in.

De kwestie zelf kan ondertussen zelfs zijn verergerd, door bijvoorbeeld meer ziekteverzuim.

2. Beslis met wie je het gesprek wilt aangaan

Als je geen prettige open relatie hebt met je directe leidinggevende, doe je er goed aan je gesprekspartner hogerop in de organisatie te zoeken.

Het is niet gezegd dat alleen vrouwelijke personeelswerkers en hr-managers geschikt zijn. De kernkwaliteit die je zoekt bij je gesprekspartner is: empathie. En bij voorkeur iemand van je eigen leeftijd of ouder.

3. Maak een afspraak

Het is slim om direct een afspraak te maken. Daarna bereid je je erop voor. Het duurt meestal even voordat de in beider agenda’s daarvoor ruimte is. Kun je meestal vrijwel direct een gesprek aangaan, wacht dan nog even tot je de onderstaande voorbereiding hebt getroffen.

4. Hou geliefden op de hoogte

Zorg ervoor dat je een of meerdere ‘bevriende’ collega’s, vriendinnen en je levenspartner op de hoogte brengt dat je een afspraak gaat maken. Met het hardop uitspreken ervan help je jezelf weg te blijven van uitstel en vervolgens afstel.

5. Maak intentie van gesprek duidelijk

Wees je ervan bewust dat het verzoek om een gesprek bij je gesprekspartner onmiddellijk ideeën oproept over de mogelijke inhoud ervan. Geef dan ook aan dat je je functioneren wilt verbeteren.

En als het noodzakelijk is, dat het werkgeversinstrument ‘functioneringsgesprek’ daarvoor te ver in de toekomst op de planning staat.

Het functioneringsgesprek is overigens niet per se het meest geschikte instrument voor dit gesprek omdat dat vaak gaat over al dan niet behaalde doelen, een afspraak tussen jou en de werkgever.

6. Ga voorbereid het gesprek in

Je wilt steun en oplossingen. Bedenk van tevoren wat je kwijt wilt over je symptomen en wat niet.

Bedenk ook hoe de werkgever jou tegemoet kan komen. Bijvoorbeeld door toewijzing van autonomie over de temperatuur van het kantoor, een andere werkplek, flexibele werktijden, ander werk of coaching.

7. Kom echt goed beslagen ten ijs

Een of meerdere mensen zijn op de hoogte van je afspraak. Zij kunnen je sparringpartner zijn bij de voorbereiding van het gesprek. Daar kun je ze om vragen!

Mensen die jou een warm hart toedragen zijn daartoe bereid. Licht je collega, vriendin of levenspartner in over de eigenschappen van je gesprekspartner.

Speel samen het gesprek dat je wilt voeren één of meerdere keren na totdat je tevreden bent over hoe en wat je gaat zeggen.

Daarmee voorkom je dat het vooruitzicht op dat gesprek te spannend wordt. Je loopt dan minder risico dat je verhaal straks onsamenhangend of huilerig wordt.

8. Kom verzorgd voor de dag

Zorg ervoor dat je zo goed mogelijk bent uitgerust en er verzorgd uit ziet. Trek kleding aan waarin je je lekker voelt. Dan voel je je nog beter opgewassen tegen het gesprek. 

9. Neem het voortouw

Open zelf het gesprek door de leidinggevende te bedanken voor de tijd die hij of zij voor je vrijgemaakt heeft. En ga dan gelijk door met je verhaal en je gedachten over mogelijke oplossingen.

Pas als je klaar bent, laat je een stilte vallen. Mensen zijn geneigd je te volgen als je de leiding neemt in het gesprek. Word je geïnterrumpeerd, zeg dan vriendelijk dat je even je verhaal wilt afmaken.

Sluit af met de vraag: Kun je me hierbij helpen. Daarmee spreek je de drang van mensen om een ander te helpen aan. Als iemand jou om hulp vraagt, voel je die drang toch ook?

10. Beantwoord alleen relevante vragen

Krijg je een vraag die je niet wilt beantwoorden, zeg dan: ‘Dat is een goede vraag, maar belangrijker is…‘ Kom vervolgens terug met het belangrijkste punt dat JIJ in dit gesprek wilt maken.

11. Leg de lat niet te hoog

Je hebt je doel bereikt als je het gesprek hebt gevoerd. Dat is belangrijk om tot je door te laten dringen. Je succes hangt niet af van de uitkomst.

Je bent succesvol omdat je het hebt aangekaart. Je legt de lat te hoog als je ernaar streeft dat je het gesprek aan het einde kunt afronden met bevredigende afspraken voor oplossingen. Het kan heel goed zijn dat de leidinggevende de informatie die je hebt gegeven moet verwerken.

Geef hem of haar de ruimte. Dan kan hij of zij zelf ook nadenken of navragen welke oplossingen passend zijn. Stel indien relevant een vervolgafspraak voor.

Laat me weten hoe het je verging. Mail me: saron@petronilia.nl 

Hulp bij de overgang

De overgang is nog steeds niet populair onder vrouwen. Maar de kennis eromheen neemt gelukkig wel toe.

Overgangssymptomen vormen de springplank naar het authentiek, overtuigende en vervullende, vrouwelijke leiderschap.

Als je wilt weten hoe je in 6 maanden deze kracht van de overgang in jouw voordeel kunt gebruiken, een einde maakt aan innerlijke onrust en oververmoeidheid en doorpakt in je carrière als senior professional of ondernemer, lees dan hier meer over mijn coachingprogramma De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider.

Je kunt ook kiezen voor het 100-dagen programma Magische Menopauze Make Over.

Overgangscursus

Als je eerst meer wilt weten van de overgang en wilt proeven van mijn werk als coach dan maak ik je gegarandeerd blij met de 10-daagse overgangscursus Vaarwel hormonaal gedoe, oververmoeidheid en overvol hoofd.

Wil je nu gelijk aan de slag: Kies dan voor de 3-delige masterclass Magische Menopauze Mindset.

Kosteloze inspiratie

Wil je graag in overleg met mij bepalen wat voor jou de beste strategie is om overgangssymptomen te laten verdwijnen en weer vol energie en zelfvertrouwen door te groeien in je werk of bedrijf? Boek dan in mijn agenda een kosteloos gesprek. Dit is de link. 

#overgang #overgangssymptomen #vrouwelijkleiderschap

Meer artikelen over overgang en werk:

Overwin overgangsklachten op je werk

Overwin overgangsklachten op je werk

Overwin overgangsklachten op je werk De overgang is een levensfase vol verandering, en dat is zeker geen uitzondering voor werkende vrouwen. Het kan een uitdaging zijn om met klachten als onzekerheid, vergeetachtigheid, vermoeidheid en/of stemmingswisselingen...

Lees meer
Hormonen en overgang: Wat verandert er en wat kun je doen?

Hormonen en overgang: Wat verandert er en wat kun je doen?

De Overgang: wat er verandert, de drie Fases, en hoe je klachten aanpakt De overgang is meer dan een paar opvliegers of een verandering in je menstruatie. Voor veel vrouwen is het een intense, veelomvattende fase die lichamelijk én emotioneel doorwerkt. In je...

Lees meer
Gewichtstoename tijdens de overgang aanpakken

Gewichtstoename tijdens de overgang aanpakken

Wat te doen tegen  gewichtstoename tijdens de overgang? Veel werkende vrouwen in de overgangsleeftijd ervaren uitdagingen zoals gewichtstoename. Ik kan erover meepraten. Het besef dat je zwaarder wordt, terwijl je juist hard werkt om gezond en fit te blijven, kan...

Lees meer
Chat
Ik ben online voor al je vragen.
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer snel.