overgang of burnout

Onwetendheid overgang kost je je werkplezier

januari 2021

l

Saron Petronilia

Overgang

Ik wist niet dat ik in de overgang was

De meeste vrouwen en mannen zijn niet op de hoogte van de effecten van overgangssymptomen op het dagelijks leven en het werkplezier van de volwassen vrouw, in het bijzonder. Terwijl alle vrouwen die tijd van leven hebben ermee te maken krijgen. Het is een natuurlijk fenomeen.

Overgang taboe

De onbekendheid ermee is bepaald verrassend; dit fenomeen mag gerust als een taboe-onderwerp anno 2000NU worden bestempeld. Dat taboe ontneemt vrouwen hun waardigheid, hun levenslust, hun rechtmatige positie in de bestuurskamers.

Zolang niet iedere man en vrouw, privé en op de werkvloer, weet wat de overgang precies behelst, zolang deze levensfase is omgeven met mythes, grappen en grollen die volwassen vrouwen bespotten, zolang de peri-menopauze geen normaal gespreksonderwerp thuis en op de werkvloer is, zolang beschouw ik de overgang als een taboe dat erom schreeuwt om doorbroken te worden.

Ik wist niet dat ik in de overgang was

De meeste vrouwen en mannen zijn niet op de hoogte van de effecten van overgangssymptomen op het dagelijks leven en het werkplezier van de volwassen vrouw, in het bijzonder. Terwijl alle vrouwen die tijd van leven hebben ermee te maken krijgen. Het is een natuurlijk fenomeen.

Overgang taboe

De onbekendheid ermee is bepaald verrassend; dit fenomeen mag gerust als een taboe-onderwerp anno 2000NU worden bestempeld. Dat taboe ontneemt vrouwen hun waardigheid, hun levenslust, hun rechtmatige positie in de bestuurskamers.

Zolang niet iedere man en vrouw, privé en op de werkvloer, weet wat de overgang precies behelst, zolang deze levensfase is omgeven met mythes, grappen en grollen die volwassen vrouwen bespotten, zolang de peri-menopauze geen normaal gespreksonderwerp thuis en op de werkvloer is, zolang beschouw ik de overgang als een taboe dat erom schreeuwt om doorbroken te worden.

Overgang

“In eerste instantie wist ik helemaal niet dat ik in de overgang was. Want wie weet nou dat je al jáááren voor je allerlaatste menstruatie in de overgang komt? Verreweg de meeste vrouwen hebben geen idee, en ik had dus ook geen flauw benul.” zegt Ingeborg Beugel in mijn boek Alles over werken tijdens de overgang

De vrouwen die ik ontmoet tijdens workshops binnen bedrijven  of als individuele klant, zijn geen van allen op de hoogte van wat de overgang precies inhoudt en dus kunnen ze niet duiden of hun klachten te maken hebben deze levensfase.

Concentratieproblemen en slapeloosheid

“Rond mijn 41ste was ik verdrietig en depressief”, vervolgt Ingeborg Beugel. “Dat paste helemaal niet bij mij. Ik kreeg last van concentratieproblemen en het allerergste: slapeloosheid.

Terwijl je me altijd ergens rechtop kon neerzetten; ik sliep overal zonder problemen. Overdag was ik doodmoe. De huisarts verklaarde me overspannen en schreef me antidepressiva voor.”

“Mijn laatste menstruatie had ik op mijn 46ste. Toen pas dacht ik: “Ik zit in de menopauze.” Maar ik wist helemaal niet wat dat betekende. Dat daar depressies of slapeloosheid bij kunnen horen. Zoals de meeste vrouwen kwam ik er dus veel te laat achter wat mij ‘mankeerde’.

Menopauze

“Toen ik weer eens zat uit te huilen bij mijn Griekse buurvrouw reageerde zij: “Schat, dat hoort gewoon bij de menopauze.” Het onderwerp ‘overgang’ is daar simpelweg onderdeel van de volkscultuur.

Vervolgens ben ik erover gaan lezen, vielen de schellen van mijn ogen en de puzzelstukjes op hun plaats. Ik vond het zo belangrijk, dat ik er uiteindelijk een documentaire over heb gemaak.

Overgang en Werk

“Ik was verbijsterd over hoe er op de werkvloer vooral over dit onderwerp werd gezwegen. Bij de IKON*, waarvoor ik 8 jaar in vaste dienst documentaires heb gemaakt, werkten in die tijd veel vrouwen die in de overgang waren, vóórdat ik zelf in de overgang kwam.

“Ik vond ze soms op het toilet waar ze dan zachtjes met elkaar over hun menopauze fluisterden. Het viel mij op tijdens redactievergaderingen dat dames ineens huilend wegvlogen en met de deuren gingen slaan. Deze vrouwen vond ik dan jankend op de plee.

Opvliegers en zweetdruppels

“Ik moest met producers samenwerken die ook ouder waren dan ik en ik vond die dames dikwijls onuitstaanbaar chagrijnig. Nooit heb ik gedacht: “Dit gaat ook met mij gebeuren”. Dus toen het mij uiteraard ook overkwam, associeerde ik dat in eerste instantie helemaal niet met bovengenoemde voorvallen.

“Ik ging gewoon door met filmen. Ik zat in interviews met ministers – hij in pak en ik in mijn powerpakje – en zag zo’n man ineens heel raar naar me kijken omdat er zweetdruppels op mijn vragenlijstje vielen.

Waaier

“Even stoppen, riep ik dan, ik heb een opvlieger – terwijl ik niet eens wist wat dat was – en pakte mijn waaier tevoorschijn.

Er waren mensen die er heel gegeneerd op reageerden maar in 80% van de gevallen werd het met een grap en een grol opgepakt en deed de cameraploeg (meestal mannen) er heel normaal over, en zo’n minister of andere bobo ook.

Menopauze-gebeuren

“Mijn werk was mijn uitlaatklep, daar klampte ik me aan vast. De rest van mijn leven vond ik destijds verschrikkelijk.

Ik was op het toppunt van mijn ambachtelijkheid (dat ben ik nog steeds) –en besloot me te focussen op wat ik kón, zodat het menopauze-gebeuren niet van mij zou afpakken waarvoor ik jarenlang zó hard gewerkt had.

“Mijn slapeloosheid loste ik op door bijvoorbeeld ’s middags te gaan slapen. Als ik ’s nachts niet kon slapen, ging ik lezen of series kijken. Ik heb echt alle series die je maar kunt bedenken, gezien. En dan zeker 2 keer. Ook gewoon 6 afleveringen achter elkaar.

Concentratieproblemen

“Om maar niet te gaan liggen malen. Ik denk dat vrouwen in de overgang die een vrij beroep hebben, er veel beter doorheen gaan dan vrouwen in een vaste baan die veel minder makkelijk hun eigen tijd kunnen indelen.

“Mijn concentratieproblemen ging ik te lijf door overal to-do-lijstjes op te hangen. Kon ik vroeger heel goed: multitasking.  Maar dat was zomaar opeens voorbij.

Dat was ook leerzaam. Als eigenwijze en veel te perfectionistische programmamaker was ik eraan gewend om een ploeg bijna eendimensionaal te leiden.

Vrouwelijk leiderschap

“Ik kon heel moeilijk, nou ja, eigenlijk gewoon niet, delegeren. Door de overgang móest ik wel leren dingen aan anderen over te laten, minder obsessief te zijn, los te laten.

De overgang gaat ook heel erg over loslaten. Dat is een loutering, en ook wel een verbetering van je karakter. Het bevordert het teamgevoel.

“Het is natuurlijk heel vervelend om voor een chef te moeten werken die niks aan een ander overlaat. Tot mijn stomme verbazing merkte ik dat ik op ze kon vertrouwen, want ze deden het hartstikke goed.

Overgangssymptomen

“Ik hield het wel een beetje geheim, natuurlijk. In het begin was het echt een soort spitsroedelopen.

Ik was natuurlijk bang dat ik minder werd. Maar na een periode van verwarring, kan ik concluderen dat ik beter ben geworden, een beter mens, een betere projectleider.

“Naast lijstjes maken, en delegeren moest ik ook veel meer anticiperen. Ik vertrok vroeger altijd op het laatste moment en dan kwam ik vijf minuten te laat. Dat kon niet meer, want ik vergat van alles – en moest dan weer terug – dus zou ik zeker een half uur te laat komen.

“Nu neem ik een marge van een uur, kom ik op tijd aan, en drink ik rustig een kopje koffie wat voorheen nooit kon.

Kwaliteitsverbetering

“Dat heeft een kwaliteitsverbetering van mijn leven veroorzaakt. En ik heb me gespecialiseerd in kleden-in-laagjes. Een nadeel is wel dat je soms vergeet dat je iets hebt uitgetrokken. Dus in mijn laagjestijd ben ik heel wat truitjes, vestjes en sjaals verloren.

“Mijn stemmingswisselingen reguleerde ik door te gaan sporten. Soms stond ik razend, met stoom uit mijn oren, in de sportschool mijn boosheid af te reageren of was ik jankend aan het spinnen (fietstraining red.)

Overwerkt verdriet

“Toen ik de film maakte, heb ik er braaf van alles in gestopt dat deskundigen zoals jij mij vertelden, ook al begreep ik er niets van. Bijvoorbeeld: ‘Tijdens de overgang kan er onverwerkt verdriet van lang geleden naar boven komen’. Nou, kon wel waar zijn, maar dat ervoer ik zelf helemaal niet zo. Dan was ik maar ik een uitzondering, besloot ik.

“Wat dat betreft is de film te vroeg uitgezonden. Pas ná de film kwam ik er dankzij een goede psycholoog achter dat ik als kind al behoorlijk onder narcistisch misbruik had geleden.

Ik bleef de horror uit mijn jeugd herhalen, zonder dat ik mij daarvan bewust was. Daar liep ik op mijn 54ste keihard tegenaan.

Zelfvertrouwen

“Het verwerken geeft ook stabiliteit en zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen, ik dacht dat ik het nooit zou krijgen. Ik was die vrouw met die grote bek. Maar van binnen… oehoeh…Ángst.

Ik dacht altijd: “Ze zien straks wie ik echt ben, een lullig, schijterig, doodsbang en breekbaar vogeltje, dan val ik door de mand.”  Dat gevoel heb ik niet meer.

Ingeborg Beugel (1960) is Nederlands televisieprogrammamaker. In 2014 maakte ze een documentaire over de overgang met als titel Uitgebloe(i)d

*De IKON bestaat niet meer.

Springplank

De overgang is nog steeds niet populair onder vrouwen. Maar de kennis eromheen neemt gelukkig wel toe.

Overgangssymptomen vormen de springplank naar het authentiek, overtuigende en vervullende, vrouwelijke leiderschap.

Zelfverzekerd Leiderschap

Als je wilt weten hoe je in 6 maanden de kracht van de overgang in jouw voordeel kunt gebruiken, een einde maakt aan innerlijke onrust en oververmoeidheid en doorpakt in je carrière als senior professional of ondernemer, lees dan hier meer over mijn Coachingprogramma De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider.

Je kunt ook kiezen voor het 100-dagen programma Magische Menopauze Make Over 

Als je eerst meer wilt weten van de overgang en wilt proeven van mijn werk als coach dan maak ik je gegarandeerd blij met de 10-daagse overgangscursus Vaarwel hormonaal gedoe, oververmoeidheid en overvol hoofd.

Wil je nu gelijk aan de slag: Kies dan voor de 3-delige masterclass Magische Menopauze Mindset: https://www.petronilia.nl/masterclass-mindset/

Wil je graag in overleg met mij bepalen wat voor jou de beste strategie is om overgangssymptomen te laten verdwijnen en weer vol energie en zelfvertrouwen door te groeien in je werk of bedrijf? Boek dan in mijn agenda een kosteloos gesprek. Dit is de link: https://calendly.com/inzichtgesprek/45min

#overgang #overgangssymptomen #vrouwelijkleiderschap #hormonen #burn-out

overgang of burnout

Meer artikelen lezen?

Overwin overgangsklachten op je werk

Overwin overgangsklachten op je werk

Overwin overgangsklachten op je werk De overgang is een levensfase vol verandering, en dat is zeker geen uitzondering voor werkende vrouwen. Het kan een uitdaging zijn om met klachten als onzekerheid, vergeetachtigheid, vermoeidheid en/of stemmingswisselingen...

Lees meer
Hormonen en overgang: Wat verandert er en wat kun je doen?

Hormonen en overgang: Wat verandert er en wat kun je doen?

De Overgang: wat er verandert, de drie Fases, en hoe je klachten aanpakt De overgang is meer dan een paar opvliegers of een verandering in je menstruatie. Voor veel vrouwen is het een intense, veelomvattende fase die lichamelijk én emotioneel doorwerkt. In je...

Lees meer
Gewichtstoename tijdens de overgang aanpakken

Gewichtstoename tijdens de overgang aanpakken

Wat te doen tegen  gewichtstoename tijdens de overgang? Veel werkende vrouwen in de overgangsleeftijd ervaren uitdagingen zoals gewichtstoename. Ik kan erover meepraten. Het besef dat je zwaarder wordt, terwijl je juist hard werkt om gezond en fit te blijven, kan...

Lees meer
Chat
Ik ben online voor al je vragen.
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer snel.