Alles wat je moet weten over de overgang

Overgangsboek voor

vrouwen door vrouwen

 

vraag je je af..

  • op welke leeftijd begint de overgang?
  • hoe lang duurt de overgang?
  • hoe verminder je overgangsklachten?
  • zijn er natuurlijke middelen tegen overgangsklachten?
  • wat is hormoontherapie tijdens de overgang en hoe werkt het?

Ben je tussen de 40 en 60 jaar?

Dan is de kans groot dat je in de overgang bent. Maar daar wil je natuurlijk geen last van hebben.

Als je twijfelt of je klachten met de overgang te maken hebben. Of juist wilt weten hoe je ervan af komt, dan is dit boek precies wat je nodig hebt.

Saron Petronilia laat haar boek Alles wat je moet weten over de overgang  zien.

ZONDER KLACHTEN DOOR DE OVERGANG:

boek alles wat je moet weten over de overgang

Saron Petronilia, overgangsexpert vertelt in 2 minuten over de inhoud van Alles wat je moet weten over de overgang.

Interview met Saron Petronilia

Alles wat je moet weten over de overgang is gepubliceerd bij Expertboek.

Eigenaar Daisy Goddijn is enthousiast over het boek en interviewt Saron Petronilia erover.

Ze ontfutselt haar wetenswaardigheden over overgangsklachten en belangrijke tips.

Weet jij wat je zoal kunt verwachten van de overgang?

Ben je net zo goed op de overgang voorbereid als op je eerste zwangerschap of bevalling? Ik was dat ook niet. Totdat de overgangsklachten me overvielen… Toen heb ik honderden vrouwen, wetenschappers, artsen, gynaecologen en andere deskundigen  vragen gesteld.

Zoals: Wanneer begint de overgang eigenlijk? Hoe kun je die herkennen? Wat kun je doen om overgangsklachten te verminderen? Wat zijn natuurlijke remedies? Wel of geen hormonen gebruiken?

De anticonceptiepil doorslikken of juist niet? Kun je met je voeding  je overgangsklachten verminderen? Hoe voorkom je ongewenste gewichtstoename? Hoe houd je je seksleven sappig? en nog zoveel meer…

Overgangsklachten blijf je de baas

Deze zoektocht heeft geleid tot Alles wat je moet weten over de overgang, een boek dat ik met iedere oplage voorzie van de meest recente wetenschappelijk onderbouwde informatie. Er is de laatste jaren zoveel meer kennis op dit gebied vrijgekomen dat ik de jongste versie volledig heb herzien.

Overgangsklachten blijf je de baas

Deze zoektocht heeft geleid tot Alles wat je moet weten over de overgang, een boek dat ik met iedere oplage voorzie van de meest recente wetenschappelijk onderbouwde informatie. Er is de laatste jaren zoveel meer kennis op dit gebied vrijgekomen dat ik de jongste versie volledig heb herzien.

Dit boek over overgangsklachten en alle remedies voor jou!

De overgang is geen kommer en kwel. Het is niets minder dan dé springplank naar de beste helft van je leven. De opbrengsten van deze levensfase zijn energie, kracht en zelfvertrouwen.

Als je maar weet hoe je met je overgangsklachten om moet gaan! In Alles wat je moet weten over de overgang vind je dan ook de ervaringskennis van honderden vrouwen zoals jij en ik. Daarnaast natuurlijk gedegen informatie, weetjes en tips zodat ook jij moeiteloos door de overgang kunt gaan.

Overgangsklachten

Deze fase begint niet zoals veel vrouwen denken: met opvliegers. Veel vrouwen denken ook ten onrechte dat de overgang pas begint als ze onregelmatig menstrueren of helemaal gestopt zijn met hun cyclus.

Kortom, er is veel te veel onbekendheid over deze belangrijke fase in het leven van iedere vrouwe die tijd van leven heeft.

Je kunt overgangsklachten ervaren als je achter in de dertig bent. Je kunt in de overgang zijn als je nog regelmatig menstrueert. Ook als je nog geen opvliegers hebt ervaren. Ook als je huisarts zegt dat je er te jong voor bent.

 je kunt er ook zonder klachten doorheen!

Wat zeggen anderen over mijn overgangsboek? 

“Rond mijn 40ste begon het: ik kreeg opvliegers. Er was destijds erg weinig informatie over te vinden. 

Je kunt zo gaan twijfelen aan je geestelijke en lichamelijke vermogens in deze levensfase. Droge huid, reacties van je huid, je weerstand, libido, stemmingswisselingen en noem maar op. Had één persoon me maar gewezen op de effecten van de overgang. Dan was ik veel eerder weer op de been geweest. 

Depressieve gedachten

In jouw boek komen deze onderwerpen gewoon, zonder oordeel, aan bod. De vrouwen vertellen over hoe zij de overgang beleven of beleefd hebben. Conclusie: Ik was niet gek aan het worden, of depressief. Er was niks vreemds, niks raars met me aan de hand. 

Dat geeft rust en acceptatie. Ik heb het boek in een nacht tijd, uitgelezen. Hiep hoi, eindelijk antwoord op mijn vragen.

Betty Baur

Overgangsboek van Saron Petronilia

“In haar boek Alles wat je moet weten over de overgang gaat Saron Petronilia niet alleen de vooroordelen over de overgang te lijf, ze laat ook zien wat de voordelen zijn van deze levensfase. Een handige gids met veel aandacht voor lichamelijke veranderingen, de psychologische en spirituele kant, schoonheid, relaties en seksualiteit.”

LIBELLE

“Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol.”

Pien Hoogland

“In dit boek staat ‘werkelijk’ alles wat je over de overgang wil weten. Ik raad het iedere vrouw boven de 44 aan! Het leest vlot, heerlijk en is met humor geschreven. En hoe gek het wellicht klinkt ’t is waarlijk een feelgood boek, waarin naast fijne tips heerlijke oefeningen staan.”

Caroline Houthuyse

Overgang

“Een positieve visie maakt het leven een stuk gemakkelijker. Dat heb ik gezien bij de Maori’s. Ik ben dankbaar dat ik die cultuur van binnenuit heb mogen meemaken. Als je ervan uitgaat dat je niet meer meetelt als je ouder wordt, wordt het leven zwaar. Maar verheug je. Na de overgang komt de beste tijd van je leven.”

Patricia Steur

“De grote hoeveelheid informatie met behulpzame tips en weetjes maken dit boek tot een standaardwerk.”

Susan Pantlin

Overgang

“Ik put *kracht* uit dit boek, maar duik er ook in om te weten in welke fase ik ben. Voor mij is Alles wat je moet weten over de overgang een bijbel geworden.”

Miranda Brinksma

“In mijn huisartsenpraktijk zie ik heel vaak vrouwen die verstrikt zijn geraakt in de vele klachten en symptomen die met de overgang gepaard gaan. Het is vooral de hoeveelheid klachten die zorgt dat ze het spoor bijster raken en niet goed helder hebben wat er aan de hand is.

Overgangssymptomen

Dit boek helpt enorm deze veelheid op de juiste manier te interpreteren en daardoor een plaats te geven.”

Paul Zandvliet

“Bij de bijeenkomst van Saron Petronilia werd ik aangenaam verrast door haar warme en sympathieke uitstraling.

Overgangsboek

Zo’n bijeenkomst zie ik als zeer enerverend.  Er komen zoveel reacties los. En je hoort klachten en oplossingen. Ik wist niet eens dat ze bestonden.

Heb ook erg genoten van het boek. Leerzaam, maar vooral vrolijk en met veel humor geschreven. Door de bijeenkomst en het boek voel ik het allemaal luchtiger, makkelijker, omdat er altijd wel een goed advies of tip voor jou bij zit.

Ben blij met het boek en blij met mijn leeftijd”

Jenny Klein

Tips voor overgang

“Kennis is macht. Als je weet wat de overgang met je doet, kun je daarop inspelen. Dit boek staat vol waardevolle informatie en leuke tips die je als vrouw kunt gebruiken om de overgang ‘te lijf’ te gaan.”

Marjan Marinissen

“Een boek dat verschillende zaken oplevert: een glimlach, herkenning, een hartelijke en diepe lach, en kennis die ik kan gebruiken als staf maatschappelijk werk bij een landelijke Arbodienst, maar ook als vrouw in de overgang.”

Joyce Neijenhuis

Overgangsklachten

“Saron, ik heb heel erg veel aan je boek gehad toen ik door de overgang ging.

Dezelfde tijd ben ik ook Vegan gaan eten en gestopt met roken. Al met al ben ik maar 5 kilo aangekomen en met hulp van de geweldige tips in jou boek ben ik fluitend door de overgang gegaan. Als ik een opvlieger kreeg dan liep ik even naar buiten de frisse lucht in en het ebte gelijk weg.

Overgang

Terwijl ik zoveel vervelende situaties heb gehoord van vriendinnen, dus ik kan wel zeggen: I am a lucky woman.
Ik heb het boek nadat ik het helemaal had doorgespit doorgegeven aan een vriendin van mij in Gouda, die wel erg last had van de overgang. En eigenlijk heb ik nooit meer iets gehoord van haar over de vervelende situaties door de overgang.
Dus bij deze dank je wel voor het schrijven van je boek.”
Bernadina Rimkus

“Het is geen overgang naar de ouderdom, maar naar de jeugd die ik destijds nooit goed en intens hebt beleefd. Zolang een vrouw leeft, blijft ze vrouw. Het is als een waakvlam die je moet bewaken, want je kunt opbloeien als een mooie bloem.” 

Lulu Wang

Goed boek

“Voor alle meisjes, vrouwen zou ‘Alles wat je moet weten over de overgang’ verplicht leesvoer moeten zijn. Het is toch niet van deze tijd dat je niet bent voorbereid op deze alles omvattende fase in je leven?”

Carla van Dokkum

“Al is de overgang als term een bekend fenomeen, veel vrouwen weten niet precies wat het inhoudt en hoe je het beste met je klachten kunt omgaan. Ik raad mijn cliënten met overgangssymptomen dit boek met plezier aan.”

Debbie Been

Overgangsboek

“Vrouwen blijken grote behoefte te hebben aan kennis, maar dit moet dan wel compact zijn en toepasbaar. Dit boek voldoet hier aan en is echt een aanrader voor de vrouw die op zoek is naar concrete praktische informatie en herkenning.”

Catherine van Heest

20 meest gestelde vragen over de overgang –

en de antwoorden!

1. Wat zijn de eerste tekenen van de overgang? Onregelmatige menstruatie, opvliegers, nachtelijk zweten, en veranderingen in je stemming.

2. Hoe weet ik of ik in de overgang ben? Je huisarts kan bloedtesten laten uitvoeren om je hormoonspiegels te meten, zoals het folliculair stimulerend hormoon (FSH) en oestrogeen. Die ‘spiegels’ veranderen tijdens de overgang.

3. Hoe lang duurt de overgang gemiddeld? Die duurt volgens wetenschappelijke bronnen 4-8 jaar, inclusief de perimenopauze en de postmenopauze. (Vrouwen zelf ervaren de duur anders.)

4. Kan ik nog zwanger worden tijdens de overgang? Ja, tijdens de perimenopauze is zwangerschap nog mogelijk omdat er nog een eisprong plaats vindt.

5. Wat zijn de beste manieren om opvliegers te verminderen? Laat triggers als caffeïne, alcohol en warme dranken staan. Zorg voor koele omgevingstemperatuur. Gebruik ademtechnieken.

Baas over overgangsklachten

6. Waarom slaap ik slechter tijdens de overgang? Hormonale veranderingen, zoals daling van oestrogeen en progesteron, beinvloeden de slaap samen met klachten als nachtelijk zweten (nachtelijke opvliegers).

7. Hoe kan ik afvallen tijdens de overgang? Bewegen! Voeding dat vooral bestaat uit groenten en vezels, en het beperken van suiker.

8. Zijn stemmingswisselingen normaal in de overgang? Ja, hormonale schommelingen kúnnen bijdragen aan stemmingswisselingen, angsten en depressieve gedachten en gevoelens tijdens de overgang.

9. Wat is het verschil tussen perimenopauze en menopauze? De perimenopauze is de overgangsperiode voorafgaand aan de menopauze met onregelmatige menstruaties en symptomen. Als de menstruatie 12 opeenvolgende maanden uitblijft, ben je de menopauze voorbij.

10. Zijn er natuurlijke remedies tegen overgangsklachten? Ja! Bijvoorbeeld plantaardige oestrogenen die in alle groenten zitten.

Zelfzorg op nummer 1

11. Welke vitaminen en supplementen zijn goed tijdens de overgang? Vitamine D en calcium voor botgezondheid, omega-3 vetzuren voor hart- en hersengezondheid, en B-vitaminen (zoals B 12) voor energie.

12. Verandert mijn zin in seks tijdens de overgang en wat kan ik eraan doen? Behalve SLEUR kunnen de hormonale veranderingen bijdragen aan minder lustgevoelens. Communicatie met een hoofdletter met je partner kan helpen.

13. Is hormoon therapie veilig voor mij? Hormoontherapie kan effectief zijn, maar heeft ook risico’s zoals een verhoogde kans op borstkanker en hart- en vaatziekten. Vrouwenklinieken kunnen helpen de voordelen en de risico’s te evalueren.

14. Hoe beïnvloedt de overgang mijn huid en haar? De veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen leiden tot een drogere huid en dunner wordend haar.

15. Wat kan ik doen tegen vaginale droogheid? Communicatie! Doorbreken seksuele sleur. Vaginale glijmiddelen of oestrogeencrèmes kunnen helpen.

Voordelen van de overgang?

  16. Hoe kan ik mijn botten sterk houden tijdens de overgang? Krachttraining, calcium- en vitamine D-supplementen (géén melk!),

17. Heeft de overgang invloed op de gezondheid van mijn hart? Door veranderingen in de hormoonhuishouding kan het risico op hartziekten toenemen. 

18. Wat zijn de voordelen van de overgang? Teveel om op te noemen 😃 Onder andere: geen menstruatie meer, geen menstruatiegerelateerde pijn, gevoel van vrijheid en emotionele stabiliteit.

19. Hoe kan ik stress en angst tijdens de overgang verminderen? Bijvoorbeeld met mindfulness, yoga, dagelijkse lichaamsbeweging, en voldoende slaap!

20. Heeft de overgang invloed op mijn geheugen en concentratie? Ja. Dat komt veel voor. De veranderingen in de hersenen onder invloed van de verschuivingen in de hormoonbalans hebben daarmee te maken.

    Chat
    Ik ben online voor al je vragen.
    Hallo👋🏽,
    Hier Saron Petronilia
    Kan ik je ergens mee helpen?
    Stuur me een berichtje. Ik reageer snel.