• Het best bewaarde geheim: 10 voordelen van de overgang

  ×

  Je ontvangt regelmatig mijn updates. Je gegevens worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld. Je kunt opzeggen wanneer je wilt.

  dit veld niet invullen s.v.p.

  Natuurlijk, je zult geen enkele vrouw tegenkomen die beweert dat haar overgang een aaneenrijging van doldwaze gelukzalige ervaringen is geweest. Althans, die vrouw moet ik nog tegenkomen. De overgang is een hele uitdaging in een vrouwenleven, weet ik uit eigen ervaring en die van duizenden vrouwen met wie ik al wel gesproken heb.

  Maar als je de uitdaging blijmoedig aangaat, stuit je op het best bewaarde geheim: 10 voordelen van de overgang*.

  ‘Opvliegers hebben een ontregelend effect en daar kun je je voordeel mee doen’, schrijft de Zwitserse psychologe en psychotherapeute Julia Onken in ‘Vuurtekenvrouw, de zin van de overgang’ uit 1996. Aan de hand van haar eigen ervaringen met de lichamelijke én de geestelijke veranderingen, zegt zij: ‘Laat al je vastgeroeste denkbeelden, normen en waarden maar ontregeld raken.’

  Opvlieger


  De psychologe en psychotherapeute heeft mijn visie op het doel van deze levensfase sterk beïnvloed. ‘Wanneer de opvlieger voorbij is’, adviseert Onken, ‘wordt het tijd om schoon schip te maken. Sommige denkbeelden zul je willen houden, andere mogen best overboord. De overgang is de periode bij uitstek om versleten en klakkeloos overgenomen waardeoordelen voor iets persoonlijks en verfrissends in te wisselen.’

  Dat je je symptomen behalve als een last ook als wake-up signalen (1), kunt zien vind ik inspirerend. Die dertig-, veertigtal symptomen die bij de overgang worden ervaren, hebben nut! Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk, emotioneel en spiritueel.

  Mythe


  Nu zijn er vrouwen genoeg die zeggen dat ze niets van deze levensfase merken, of hebben gemerkt. Dat is een mythe, meent de Australische emeritus hoogleraar Germaine Greer. Op basis van uitvoerig cultuurhistorisch, medisch en sociologisch onderzoek schreef ze in 1991 het boek ‘Overgang, over vrouwen en ouder worden’.

  Ze meent dat het zelfs heel jammer zou zijn als vrouwen niets bijzonders merken in deze periode. Greer: ‘(…), want het is niet het doel van het leven om niets te voelen. Het climacterium (overgang sp) is een periode waarin de balans wordt opgemaakt, waarin zowel geestelijke als lichamelijke veranderingen optreden, en het zou zonde zijn als die tijd ongemerkt voorbijging.’

  Balans


  Door de symptomen bewust te ervaren en te bestrijden in plaats van ze te negeren, maak je de balans van je leven op (2). Hopelijk inspireren bovenstaande adviezen en inzichten van deze wijze vrouwen uit onze samenleving jou zoals ze mij hebben gedaan.

  Mede dankzij de honderden interviews die ik maakte voor mijn boek Alles over werken tijdens de overgang heb ik nog veel meer voordelen gevonden. Bijvoorbeeld de kostenbesparing (3). Vrouwen geven hun hele leven meer geld uit aan persoonlijke hygiëne (in de breedste zin van het woord) dan mannen. Denk aan zaken als medische ingrepen, maandverband, anticonceptie, extra was, pijnstillers en therapeutische en psychologische hulp.

  Maandelijks uitje


  Ik heb het hier natuurlijk over zaken die met de menstruatie, seks en vruchtbaarheid te maken hebben. Iemand heeft het ooit zeer grondig uit laten rekenen dat ‘het menstrueren’ an sich, zo’n € 70,00 per maand extra kost. Helaas schiet de naam van dat onderzoek me niet te binnen. Wat blijft staan, is dat je je binnen afzienbare tijd een maandelijks uitje kunt permitteren zonder dat je dat in je portemonnee voelt.

  Een maandelijks uitje, in plaats van menstrueren. Ik vind het een leuk alternatief (4).

  Levensverwachting


  Met een beetje levensverwachting liggen er voor jou nog 30 x 12 = 324 gratis uitjes en cadeautjes in het verschiet. Je kunt dat geld natuurlijk ook gaan sparen. Afhankelijk van wat de rente in bijvoorbeeld 10 jaar tijd doet, heb je straks minimaal 10 x 12 x € 70,00 = € 8.400,00 achter de hand. Daar moet je tegen die tijd toch ook wel iets leuks mee kunnen doen.

  Of je geeft het gewoon weg, die € 70,00 per maand.

  Seksualiteit


  Als al dat gedoe rondom menstruatie, vruchtbaarheid en seks is verdwenen – therapeutische en psychologische hulp buiten beschouwing gelaten - ligt de weg open voor meer seksuele vrijheid (5). Niet dat het moet, het kan. En dat is vrijheid. En om nog iets dieper in te gaan op de positieve veranderingen die gepaard gaan met het afsluiten van je vruchtbaarheid: je behoefte om aardig gevonden te worden verdwijnt (6).

  Zorghormonen


  Mede dankzij het afnemen van bepaalde vrouwelijke hormonen, ook wel zorghormonen genoemd, krijg je als vanzelf meer oog voor je eigen behoeften (7). Het is me-time. Voor het eerst sinds je puberteit blijkt het vervullen van je EIGEN behoeften een noodzaak te zijn om vol energie en zelfvertrouwen te kunnen blijven werken.

  Natuurlijk moet je even spelen met de gedachten dat jij zelf in het middelpunt van je eigen aandacht zetten een egoïstische daad zou zijn. Maar als je daarover heen bent en dat kan snel gaan 😉 - ligt een carrièrestap omhoog of richting ontwikkeling van sluimerende talenten in het verschiet (8). Het voordeel van de transformatie die we doormaken zeer aantrekkelijke werknemers voor werkgevers zijn (9).

  Delen op:

  Werk


  Onze ambitie om te scoren verandert in de ambitie om onze kennis en ervaring – ook hoe het is om als vrouw te acteren op de aan het mannenbrein ontsproten arbeidsmarkt - over te dragen. Om de generaties die na ons komen op te stoten in de vaart der volkeren met die wijsheid.

  We vormen op de werkvloer een stabiele factor van kennis, ervaring, inzicht, overzicht en intuïtie (10). Zijn niet zomaar onder de indruk. Seen that, done that! Vaak daardoor ook nog sneller dan de jongere generaties. We zijn beter in staat om te kiezen naar welke (intuïtieve) ingevingen we wel of niet luisteren, ten behoeve van onze eigen zingeving en die van het grotere geheel.

  Volle bloei


  De overgang is de meest vruchtbare periode in een vrouwenleven. Je ‘baart’ dit keer jezelf. De bedoeling ervan is dat je tot volle bloei komt. Dat is mijn boodschap aan jou. Maak goed gebruik van die periode door je goed te informeren en een stevig (toekomst) plan (Persoonlijk Overgangs Plan) voor jezelf te maken. Zodat je tijdens de uitdagendste momenten vol energie en zelfvertrouwen kunt blijven werken.

  ©2019 Saron Petronilia

  Auteur ‘Alles over werken tijdens de overgang’, biedt sinds 2010 individuele coaching en workshops en trainingen Overgang en Werk en Overgang en Verzuim in bedrijven en organisaties.

  *achtergrondinformatie en resultaten van gebruikte onderzoeken en studies staan beschreven in ‘Alles over werken tijdens de overgang’.

  Overgangs Quiz

  Er komt gelukkig steeds meer informatie over de overgang bij vrouwen, werkgevers en artsen. Het taboe rond deze levensfase wordt naar mijn idee geleidelijk minder. Maar is dat ook zo? Met deze Quiz wil ik graag een steekproef doen naar de kennis in de samenleving over de overgang.

  De OvergangQuiz kost je 2 minuten van je tijd. Je kunt de quiz anoniem doen. Je test je kennis en maakt kans op leuke prijzen. Waaronder een heerlijke dag in de mooiste sauna van Nederland.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op: