• Na menopauze niet langer vrouw?

  "No women can escape the horror of this living decay … even the most valiant woman can no longer hide the face that she is, no longer a woman."

  Tijdens de Week van de overgang staat het thema Overgang en Werk centraal. Is de overgang op de werkvloer een taboe, luidt een van de vragen van Omroep Max aan mij.

  Zolang werkende vrouwen (40-60 jaar) niet openlijk over de overgang durft te praten, is het taboe. Vind ik. Maar waar komt dat taboe eigenlijk vandaan?

  Overgang


  In Nederland, en in de meeste Westerse landen, ligt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen de menopauze bereiken rond de 51 jaar. Tussen 40 en 60 jaar is normaal. Deze vrouwen stoppen definitief met menstrueren.

  Het jarenlange proces vóór en ná de menopauze heet: de overgang. Het is een proces dat zich niet alleen lichamelijk afspeelt, maar vooral ook op emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Vergelijkbaar met het proces van de puberteit.

  Privileges


  Aangezien alle vrouwen die lang genoeg blijven leven de overgang meemaken, is de overgang van alle tijden. Er zijn nog culturen waar vrouwen die de menopauze bereiken een hogere status krijgen waar meer privileges, ook spirituele privileges, bij horen. Daar is de overgang een gewoon fenomeen, ingebed in de cultuur.

  Westers


  Verreweg de meeste historische teksten over de overgang blijken afkomstig te zijn uit het Westen. De Westerse wetenschappelijke en medische geschriften over de overgang hebben bijgedragen aan het negatieve stereotype beeld van menopauzale vrouwen: irritant, depressief, aseksueel en parelend van het zweet. Populair gezegd: een zure pruim.

  Romeinen


  Die negatieve kijk op de zaak wordt al gevonden in oude Romeinse geschriften. Men begreep destijds weinig van het menselijk lichaam en zag het menstruele bloed als gevaarlijk en zelfs giftig.

  Dat gif blijft maar rondgaan in het vrouwenlijf, dachten ze. En dat gif zorgde voor lichamelijke en geestelijke aftakeling.

  Wijsheid


  Waar Maori’s begrijpen dat ‘dat gif’ de wijsheid is die vrouwen mogen behouden, wordt dat hier met aderlatingen bestreden. Aderlating was het middel om gezondheid, en fysieke en seksuele aantrekkelijkheid te behouden.

  Hysterisch


  In de 19e eeuw linkten psychiatrische en gynaecologische theorieën het einde van de vruchtbaarheid aan het emotionele welzijn en gezonde verstand van vrouwen.

  ‘Gestreste’ vrouwen werden dan ook behandeld met een hysterotomie: het verwijderen van de baarmoeder. Psychoanalytische theorieën zagen de overgang als een neurose, waarin vrouwen rouwen om het verlies van hun vruchtbaarheid en seksualiteit.

  Seksualiteit


  De pessimistische visie van destijds zegt natuurlijk veel over hoe mannen (zij bedachten de theorieën) aankeken tegen het kwijtraken van (hun eigen) vruchtbaarheid en seksualiteit. Maar weinig over wat de overgang daadwerkelijk behelst.

  Slechts een kleine honderd jaar geleden werd ontdekt dat de eierstokken hormonen produceren. In de jaren ’40 en ’50 schreven artsen op ruime schaal hormonen voor omdat de overgang werd gezien als een aandoening, als een oestrogeen-gebrek-ziekte.

  Ziekte


  Deze ‘oestrogeen-gebrek-ziekte’ bracht alcohol- en drugsverslaving, echtscheidingen en gebroken gezinnen. ‘No women can escape the horror of this living decay … even the most valiant woman can no longer hide the face that she is, no longer a woman.’

  Aldus de schrijver van de bestseller Feminine Forever, R.A. Wilson. Dat boek verschijnt in de jaren ’70, de hoogtijdagen van de Beatles en Woodstock!

  De remedie – oestrogeen pillen - gaat zelfs ‘jeugdpillen’ heten in die tijd. Helaas richt het promotiecircus rondom van deze jeugd verlengers zich vooral op de negatieve aspecten waarvoor de menopauze verantwoordelijk zou zijn.

  Ziekte


  Eind vorige en begin deze eeuw weten we ‘beter’ maar blijft de overgang in een negatief daglicht staan. De focus ligt nu op de lange termijn gezondheidsrisico’s die de menopauze met zich meebrengt. Zoals de toename van het risico op depressie, hart- en vaatziekten, botontkalking, mentale achteruitgang en dementie.

  Het is niet verwonderlijk dat vrouwen niet staan te trappelen om te zeggen dat ze in de overgang zijn.

  Delen op:

  Arbeidsmarkt


  Nog even terug in de nabije geschiedenis. In 1953 wordt in Nederland de wet afgeschaft die zegt dat vrouwen niet mogen werken als ze gaan trouwen of een kind krijgen.

  Sindsdien is het aandeel vrouwen op de arbeidsmarkt weelderig gegroeid. Zozeer dat anno 2018 op de Nederlandse arbeidsmarkt maar liefst 1 miljoen vrouwen in de overgangsleeftijd werkzaam is.

  Overal


  Van laag- tot hoogopgeleid. Van schoonmaakdienst tot directiekamer. Vrouwen in de overgangsleeftijd werken overal. Veel meer dan bovenstaande negatieve informatie hebben ze niet.

  In de schoolboekjes staat er nauwelijks over geschreven. Onze moeders hebben ons niet voorgelicht. De beeldvorming in de media van vrouwen in deze levensfase is eenzijdig; levenslustige en krachtige postmenopauzale vrouwen zijn nauwelijks zichtbaar.

  Leidinggevende


  Alles wat we denken te weten over de overgang is negatief. Natuurlijk gaan vrouwen 45+ er tegenover hun werkgever (leidinggevende) niet over beginnen als ‘het’ zwaar wordt. En vrouwen die zelf de leiding hebben, houden hun mond uit angst voor hun positie.

  Openlijk


  Ja, de overgang is taboe op de werkvloer zolang het gros van de vrouwen er niet openlijk over durven te praten. (Natuurlijk wordt er in organisaties waar veel vrouwen werken onderling wel gemopperd en gelachen over de symptomen, en tips gedeeld.) Dat taboe kan alleen maar doorbroken worden als we erover gaan praten.

  Verzuim


  Het best bewaarde geheim van de overgang is de ándere kant van de medaille. De kant waar bijna niemand over spreekt. De kant met de gouden rand. Ook wel de tweede jeugd genoemd.

  In plaats daarvan verzuimen vrouwen 45+ meer, solliciteren ze achteruit of stoppen ze helemaal met werken in deze levensfase. Juist omdat het taboe in de hand werkt en houdt dat ze zich niet goed én tijdig informeren.

  Reserves


  Veel werkende vrouwen in de overgang ervaren dat ze te weinig reserves hebben om de uitdagingen van het werk aan te kunnen. Te weinig veerkracht ook, om voluit te profiteren van de mogelijkheden die het werkleven nog te bieden heeft.

  Werkplezier


  Zowel voor werkgevers als werknemers is het interessant om het werkplezier en de gezondheid zo goed te krijgen en te houden dat er nog 15, 20 jaar met maximale vitaliteit, geestelijke helderheid en zelfvertrouwen gewerkt kan blijven worden. Laten we het taboe doorbreken.

  ©Saron Petronilia

  *Geen enkele vrouw kan ontsnappen aan de gruwel van dit levend verval ... zelfs de meest dappere vrouw kan niet langer voor zichzelf verbergen wat ze is: geen vrouw meer.'

  De week van de overgang vindt in 2018 plaats van 9 tot en met 14 april.

  Happy Moodswings

  Voor werkende vrouwen 45+ heb ik al mijn jarenlange journalistieke ervaring, al mijn coaching- en trainingservaring en mijn hele hart en ziel gestopt in de workshop getiteld: Happy Moodswings.

  Na (1 dagdeel meedoen met) Happy Moodswings, ben je beter opgewassen tegen alles wat de overgang zoal met zich meebrengt dan 99% van de werkende vrouwen 45+ die op dit moment in Nederland in de overgang zijn. Je gaat naar huis met een Persoonlijk Overgangs Plan (POP) waar ik persoonlijk mijn aandacht aan heb gegeven, zodat het ook een echt effectief plan is.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op: