• Kan jouw werk de overgang veroorzaken?

  “Tijdens de overgang heb ik eindelijk mijn ware zelf gevonden”, vertelt Ingun Bol, managing partner van Fit4Change. “Ik heb geleerd vanuit mijn hart te leven in plaats vanuit mijn hoofd. Er is veel meer rust in mijn leven; ik laat me echt niet meer gek maken.

  Een paar jaar geleden, bijvoorbeeld, had ik last van hartritme stoornissen. Voorheen zou me dat enorm aangrijpen, zou ik in paniek raken. Nu kon ik gewoon de rust bewaren, zo van: dit wordt me voorgezet en dat ga ik gewoon oplossen.”

  Werksituatie


  “Op mijn 42ste belandde ik in de overgang. Van opvliegers of nachtzweten had ik geen last, wel van veel onrust, emotionele instabiliteit en heel erge concentratieproblemen. Kon ik voorheen hele dikke pillen of kranten lezen, nu las ik de krantenkoppen en had ik aan het einde er al geen idee meer van wat ik had gelezen.

  36 bordjes


  "Ik ben er van overtuigd dat dat is gekomen door mijn werksituatie. Op dat moment zat ik ruim twintig jaar in de ICT als sales- en marketingmanager. Ik vond dat ik een mooie carrière had, happily married, twee meiden en een oppas, maar eigenlijk was ik heel ongelukkig. Ik hield 36 bordjes in de lucht.

  Wie is dat


  “Rond 2000 stortte de ICT-markt in. In een vierdaagse werkweek, werkte ik 60 à 70 uur, probeerde het bedrijf met meer dan 10.000 werknemers overeind te houden. En daarnaast ook nog eens mijn gezin. Ons gezinsinkomen was gebaseerd op twee goede inkomens dus ik moest blijven werken. Ik realiseerde me toen wel dat ik het niet was die daar rondliep. “Wat doe ik hier”, vroeg ik mezelf af. Als ik in de spiegel keek, dacht ik: “Wie is dat?”

  “Midden 2002 bleek dat ik mezelf volledig had uitgewoond, zowel fysiek als mentaal. Ik dacht dat ik op tijd stopte door een weekje rust te nemen, maar ik had een burnout. Mijn menstruatie is toen ook gestopt. Na veel rust en detoxen is mijn menstruatie nog 2 keer teruggekomen. Toen was het afgelopen.

  Rot op


  “Toen ik drie maanden later terugkeerde in het arbeidsproces als interim-manager – mijn baan bij het ICT-bedrijf had ik opgezegd - merkte ik dat ik vervelend begon te reageren op de werknemers. Hun vragen vond ik er niet toe doen. “Rot op”, dacht ik.

  Naarmate de tijd verstreek, werd ik steeds minder sociaal. Thuis waren er ruzies. Mijn man sloeg gelukkig niet op hol. Hij had heel goed door dat ik ongelukkig was in mijn werk. Na enkele maanden ben ik met dat werk gestopt. Dít was meer van hetzelfde, en dat wilde ik niet meer.

  Onrust


  “Maar wat dan wel? Ik voelde een enorme onrust in mezelf die ik richting gaf door een zoektocht te beginnen. Wie was ik? Wat wilde ik? Het waren vragen die ik mezelf nooit eerder had gesteld. Ik moest altijd van alles. Maar van wie? Niet van mijn man. Nee, ik moest van mezelf vooral presteren om gezien te worden.

  Aai


  Dat komt waarschijnlijk uit mijn jeugd; ik wilde dat mijn vader trots op me was. Het was een man van wie ik nooit een aai over mijn bol kreeg, voor wie mijn schoolprestaties nooit genoeg waren, die altijd sprak over het laagste rapportcijfer. Mijn moeder vertelde me dat als ik een 10 voor een test kreeg, ik het er nog over had waarom het geen 11 was.

  Mezelf terugvinden


  “Ik ben met heel veel mensen gaan praten om duidelijkheid te krijgen over wat ik wilde: zakenrelaties, oud-collega’s en vrienden. Ik wilde gevoed worden en vooral mezelf terugvinden. Ik sprak met hen over de toekomst van werk en ondernemen.

  Balans


  Ik wilde vooral meer balans en vrijheid in mijn even creëren, controle krijgen over mijn agenda. Al die gesprekken gooide ik op een hoop en maakte er een soort quilt van. Er moest vrijheid in zitten en werken met mensen. En ik moest mijn eigen ding doen, want ik had veel te lang alles voor een ander gedaan.

  Ratio ratio


  “Mijn overgang ging van ratio-ratio-ratio, van verklaren en begrijpen, naar luisteren naar wat er leeft in míjn hart. Dat was geen pretje. Het was als ingenieur niet gemakkelijk om toe te geven dat ik iets niet wist. Ik was daardoor huilerig, voelde me erg kwetsbaar en onbegrepen, boos ook.

  "Zelfs toen ik Fit4Change startte, bleef ik nog vechten. Ik wilde zo graag mijn eigen ding doen dat ik moeite had met adviezen en leiding van een ander, ook reageerde ik boos en gefrustreerd als mensen mij niet begrepen.

  Niet in orde


  “Ik had wel door dat het met mij niet in orde was. Wandelen, meditatie en gesprekken met mensen die vanuit het spirituele werken, hebben mij geholpen. Mijn hoofd moest tot bedaren worden gebracht.

  “Ik ben gaan praten met een medium en aan tai chi gaan doen. Met dat laatste ben ik destijds gestopt omdat ik me niet goed genoeg kon concentreren op de hele lange series bewegingen. In die tijd werden ook het boek en de film The Secret populair. Over de wet van de aantrekkingskracht.

  Daarvan leerde ik dat ik kon aantrekken wat ik wilde. Ik kon me overigens aan die wet overgeven omdat die ondersteund wordt door de zeer rationele quantumtheorie.

  Verantwoordelijk


  “Tegelijkertijd betekende deze wet dus dat ik zelf verantwoordelijk was voor wat ik in mijn leven creëerde, dat ik degene ben die het pad van mijn leven moest uitstippelen. Maar ik had geen idee! Door moodboards te gaan maken, kreeg ik langzaam maar zeker een beeld van wat ik wilde.”

  Nachtzweten


  “Mijn overgang heeft zeker 10 jaar geduurd. Het was een heel sterk bewustwordingsproces. Van opvliegers of nachtzweten had ik geen last, wel van veel onrust, heel erge concentratieproblemen en emotionele instabiliteit."

  Saron Petronilia

  Bovenstaand interview is opgenomen in mijn boek Alles over werken in de overgang.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Vrouwelijk Leiderschap, Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."