• Voor veel vrouwen voelt overgang als een soort einde

  11 Vragen aan Saron Petronilia, gespecialiseerd in Overgang en Werk

  door Anneke Gilsing

  Kun je kort omschrijven wat je doet?


  “Ik coach en train werkende vrouwen tussen 40 en 60 jaar naar meer zelfvertrouwen en energie, naar het verzilveren van hun jarenlange kennis en ervaring. Ik help ze onder meer te vertrouwen in hun eigen wijsheid en intuïtie, en meer gebruik te maken van de energie waar hun hart van openspat en de (vrouwelijke) kwaliteiten die onbenut zijn gebleven.

  "De vraag ‘Wat wil ik later worden’, laat je vrij snel achter je. Maar in de overgangsleeftijd heb je nog zo’n 30 á 40 jaar voor je liggen. Dus ik stimuleer ze hun persoonlijke ontwikkeling en ambities op nr. 1 te zetten.

  Voor veel vrouwen voelt de overgang als een soort einde. Maar jij zegt dat je moet oogsten.


  "Ja, this is your moment! Nu heb je alle ervaring en alle kennis, nu kun jij pas echt goed richting geven aan waar je naartoe wilt. Je kunt van betekenis zijn voor de wereld. Iets anders brengen ook, als je wilt. Want we zijn in tegenstelling tot 50 jaar geleden met heel veel vrouwen op de arbeidsmarkt. Van de ruim 9 miljoen werknemers is 1,8 miljoen vrouw én in de overgangsleeftijd. Heel erg veel vrouwelijke kennis en ervaring dus, voor het eerst in de geschiedenis.

  Is de overgang nog een taboe in Nederland?


  "Op de werkvloer nog steeds wel, ja. In mijn tweede boek ‘Alles over werken tijdens de overgang’ zegt een manager: “Kunnen vrouwen nou helemaal niks zelf?” Hem wordt de vraag gesteld of werkgevers maatregelen voor vrouwen in deze levensfase zouden moeten nemen. Onder welke steen heeft die manager geleefd, vraag ik me dan af.

  "Maar zijn reactie illustreert hoe er op de van oudsher masculiene werkvloer naar de vrouw en haar menstruaties, zwangerschappen en nu dus ook overgangssymptomen kan worden gekeken. Ze zouden moeten eigenlijk net zoals mannen zijn. Terwijl nota bene de helft van de hedendaagse arbeidspopulatie vrouw is.

  Of neem getuigenissen op mijn website. Ik wil heel graag positieve getuigenissen posten van de vele vrouwen die ik naar succes heb gecoacht, terwijl ze in de overgang zijn. Maar verreweg de meeste vrouwen willen voor geen goud met dit onderwerp op het internet vindbaar zijn.

  Dus vrouwen die jou inschakelen, omdat ze zichzelf op de werkvloer beter willen neerzetten, durven in het openbaar niet te erkennen dat ze overgang coaching hebben?


  "Inderdaad. Op de factuur wordt het ‘loopbaan coaching’.

  Zou het beeld dat vrouwen van zichzelf hebben, moeten veranderen?

  "Het zelfbeeld van vrouwen in de overgang is niet best. Ze denken dat ze uitgerangeerd zijn, niet meer sexy zijn. Maar ze zijn in verandering, meer geschikt voor functies waar inzicht, overzicht, de grote lijnen, de toekomstperspectieven, de diepgang en het mentorschap voor nodig zijn.

  "Organisaties zouden hun beeld van vrouwelijke medewerksters tussen 40 – 60 jaar ook moeten veranderen. We zijn geen mannen. Organisaties zouden moeten meebewegen met de veranderingen in deze levensfase. Tijdelijk flexibele werktijden mogelijk maken, helpt al enorm. Of zorg ervoor dat de uniformen van vrouwen van lekker ademend materiaal zijn gemaakt. Wat het beste helpt, is met elkaar in gesprek gaan.

  Het verbaast me dat vrouwen anoniem willen blijven. Hoe komt dat?


  "Vrouwen in de overgang worden nogal eens afgeschilderd als kenau, bitch, het zwetende zeikende wijf. In 2012 heb ik onderzoek naar de beeldvorming van vrouwen in de overgang in de media laten doen door drs.Garjan Sterk, mediadeskundige.

  De media bleken foto’s te plaatsen van vrouwen van rond de 70 jaar. In dat plaatje willen we ook niet passen. Dank zij vrouwen als Ingeborg Beugel, Anita Witzier en Isa Hoes is de beeldvorming inmiddels wel verbeterd. Als bekende Nederlandse vrouwen erover praten wordt de overgang acceptabeler.

  Vinden mannen de overgang bedreigend?


  "De mannen die ik tot nu toe gesproken heb niet. Behalve één, deze man zei: “Als ze maar niet denkt dat ze mij straks kan commanderen.”

  Hoe zou een man, een baas of partner, zich idealiter moeten opstellen?


  "In gesprek gaan en blijven met de vrouw in haar overgangsjaren, en vooral niet denken dat alleen zij verandert, want hij verandert ook. Zijn hormoonhuishouding verandert ook, en hij wordt veel zorgzamer. Hij kan wel in het plaatje van stoere carrièretijger willen blijven zitten, maar dat werkt niet. Je bent allebei in verandering.

  Wat zijn de voordelen van de overgang?


  "Het is één groot avontuur. Je wordt daadkrachtiger, je focus wordt beter, je kunt absoluut nog een nieuwe carrière beginnen en je weet beter wat je wilt. Waar je vroeger 3 nachten wakker lag omdat je aardig gevonden wilde worden, is het nu: graag of helemaal niet! Natuurlijk ga je even wankelen omdat je verandert. Maar je komt er heel zelfbewust en stevig uit. Als je de kans pakt die erin zit.

  Je moet het dan wel pakken dus!


  "Ja, je moet niet alles op laten spuiten en recht laten trekken en doen alsof er niks veranderd is. Het is een fantastische ervaring dat je dit mee mag maken. Het leuke is, je hebt het al zo vaak gedaan: omgaan met verandering. Je hebt altijd moeten schakelen, met je cyclus, met kinderen, nieuwe functies, et cetera. Je kunt dat eigenlijk al heel goed.

  Dus in jouw werk probeer je die kanten te benadrukken?


  "Jazeker! Vrouwen komen soms heel onzeker binnen terwijl ze CV’s hebben waar je U tegen zegt. Hen stimuleer ik omhoog te solliciteren. En niet naar beneden, zoals hun neiging is."

  Anneke Gilsing


  Gratis onlinetraining


  Als je meer kennis, inzichten en inspiratie zoekt over de overgang, geef je dan op voor gratis online training: Quickscan, om je overgangssymptomen te laten verdwijnen.

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Gratis onlinetraining


  Als je meer kennis, inzichten en inspiratie zoekt over de overgang, geef je dan op voor gratis online training: Quickscan, om je overgangssymptomen te laten verdwijnen.

  Delen op:

  Hoe je gemotiveerd kunt blijven werken tijdens de overgang

  Werkende vrouwen in de overgangsleeftijd (40 -60 jaar) ervaren nogal eens dat ze minder gemotiveerd zijn voor hun werk dan voorheen. Dat heeft zijn weerslag op hun energie, zelfvertrouwen, concentratievermogen en voldoening. Met het volgende recept geef ik de 5 ingrediënten om jezelf in deze levensfase wel gemotiveerd te houden.

  1. Handel altijd met een doel voor ogen.


  Als je niet weet waarom je iets doet, ben je als een rokje in de wind. Komt de wind uit het oosten dan wapper je mee. Komt die uit het westen dan wapper je net zo makkelijk mee. Het probleem ervan is dat de wind – een metafoor voor wat er zoal op je pad komt – jou leidt.

  In plaats van dat jij je leven leidt. Zet daarom iedere handeling in de context van je doel. Natuurlijk heb je soms de wind flink tegen en regent het pijpenstelen. Maar met een doel voor ogen weet je wat je beweegt, waarvoor je alle moeite doet, waar je terechtkomt.

  1. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen resultaten.


  Synoniemen voor verantwoordelijkheid zijn bijvoorbeeld aansprakelijkheid en toerekeningsvatbaarheid. Velen denken dan ook dat verantwoordelijkheid nemen voor hun resultaten betekent dat als die negatief uitpakken (of niet goed genoeg zijn) ze zich schuldig zouden moeten voelen. Je schuldig voelen haalt de wind uit de zeilen.

  Het gaat erom je resultaten veel meer gaan zien als neutrale feedback. Als je geen goede resultaten hebt, zul je erover moet nadenken wat er in je acties ontbreekt of wellicht te veel is. Je kunt dan je acties aanpassen en met je doel voor ogen nieuwe vervolgstappen blijven zetten.

  3. Gooi je perfectionisme overboord.


  Perfectionisme is naar mijn smaak een vorm van zelfhaat. Perfectionisme leidt tot blokkades als uitstelgedrag, eindeloos schrappen en verbeteren, een overvol hoofd met mitsen en maren, en een resultaat waarop je zelden echt trots bent. Bovendien heb je van de weg ernaartoe waarschijnlijk ook nauwelijks genoten.

  Begin gewoon! Het echte plezier van de prestatie komt van je inspanningen om die te bereiken.

  4. Voed jezelf.


  Je hebt energie nodig om je lichaam en geest scherp te houden zodat je zelf achter het stuur kunt blijven zitten. Geef jezelf dan ook de juist brandstof daarvoor in de vorm van goede voeding. Laat je longen regelmatig hard werken -bijvoorbeeld door flink te sporten in de buitenlucht – zodat je happen vol zuurstof binnenkrijgt. Slaap 7 à 8 uur per dag. Met andere woorden: zorg voor een gezonde levensstijl.

  5. Beïnvloed je brein positief.


  Eindeloos zappend voor de buis hangen en je omringen met negatieve zeurende mensen beïnvloeden je brein, de kapitein op jouw schip, negatief. Omring jezelf in plaats daarvan met bronnen van kennis, inzichten en vreugde zoals inspirerende boeken of bijvoorbeeld TEDtalks, en positieve en gemotiveerde mensen. Die beïnvloeden jouw brein op een positieve manier. Gemotiveerd zijn, wordt dan je nieuwe normaal. Gemotiveerd zijn, zal dan niet langer iets zijn dat je doet, maar wie je bent.

  Saron Petronilia

  PS: Als je meer kennis, inzichten en inspiratie zoekt over de overgang, geef je dan op voor gratis online training: Quickscan, om je overgangssymptomen te laten verdwijnen.

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op:

  Durf jij origineel te zijn?

  Had ik het advies van mijn welwillende mentoren ter harte genomen, dan zou ik bovenstaande foto nooit hebben laten zien. Mensen zouden mij niet serieus nemen, voorspelden zij, en schudden daarbij meewarig hun hoofd. Na vele slapeloze nachten sloeg ik het advies in de wind en liet ik mijn mentoren los. Ik wilde liever stralend falen dan aan de leiband van de degelijkheid lopen. De overgang was mijn leerschool.

  ‘Zo neem je voorgoed afscheid van de overgang’, kopte Algemeen Dagblad onlangs een artikel over hormoongebruik tijdens de overgang. Hopelijk begrijp je dat je met een pil of pleister geen afscheid kunt nemen van de overgang. Het gaat in dat artikel dan ook om het onderdrukken van bepaalde overgangssymptomen zoals opvliegers en depressieve gevoelens met hormonen.

  Overgangssymptomen


  Hormoongebruik is voor velen minder schadelijk dan een dagelijks goed glas wijn. Ik ben er dan ook geen tegenstander van. Maar waar het artikel aan voorbijgaat, is dat de overgang veel meer is dan een ongemakkelijk gevolg van de laatste stuiptrekkingen van de eierstokken. De overgang is een transformatieproces, vergelijkbaar met de puberteit, waarbij naast lichamelijke, emotionele, mentale en spirituele veranderingen in het spel zijn. Als je die wilt managen, zul je de roep van de overgang moeten volgen, te weten: “Durf origineel te zijn!”

  Hekel


  Het is namelijk helemaal niet de bedoeling dat je tijdens de overgang dezelfde blijft, dat je voor- en na foto’s als het ware identiek zijn. Het is de bedoeling dat je verandert, je originele nieuwe zelf wordt. En dat is lastig, want de mens schuwt van nature verandering. We hebben er een hekel aan. Verandering haalt ons uit onze baan, verandering kost energie. We hebben liever het karrenspoor en de automatische piloot.

  Vertrouwd


  “Ik wil weer mijn oude vertrouwde zelf zijn”, zeggen veel vrouwen. Dat verlangen wordt voor een flink deel gemotiveerd door de reacties van de omgeving op hun symptomen. Neem bijvoorbeeld het korte lontje, een vermaledijd symptoom van de overgang. Veel vrouwen schamen zich ervoor. Ze blijken niet langer hun tong te kunnen afbijten, hun mening te kunnen inslikken, hun ergernis te kunnen verkroppen. Ze hebben er last van omdat ze hierdoor niet meer aardig worden gevonden.

  Als de omgeving haar zou aanmoedigen en bewonderend zou luisteren naar haar uitbarsting, zou iedere vrouw in de overgangsleeftijd (en jonger) overal ter wereld zichzelf een kort lontje toewensen. Want, de vrouwen met het korte lontje erkennen desgevraagd dat ze ‘hun waarheid’ spreken als ze uit hun slof schieten. Dat ze dan echt eerlijk zijn..(ook al kan er heus wel iets aan de formulering worden gedaan).

  Met andere woorden, ook al zijn vrouwen die ontploffen op dat moment origineel, ze willen die verandering niet. Ze willen liever het vermogen terug waarmee ze voorheen de eigen emoties onder controle konden houden: zelfbeheersing. Zodat ze kunnen beantwoorden aan het beeld (van die lieve aardige mevrouw) dat de omgeving liever van hen ziet.

  Eindeloos gekwetter


  Er is dus best lef nodig om het korte lontje te omarmen. Om dat te bereiken moeten vrouwen hun eigen, vaak turbulente, emoties serieus gaan nemen. En dat is nogal wat. Want dat betekent dat vrouwen meer egoïstisch moeten zijn, een eigenschap waar we over het algemeen van rillen, zelfs schande van spreken.

  Weerzinwekkend


  Maar het weerzinwekkende korte lontje dat ons ‘overvalt’ in deze levensfase is lang nog niet alles. Er is meer ‘nieuw’ gedrag dat in sociaal opzicht te wensen overlaat. Neem het luisteren naar protserige verhalen of eindeloos gekwetter over he-le-maal niks. Dat trek je niet meer als je zorghormonen je aan het verlaten zijn. Daar kun je het geduld en de energie niet meer voor opbrengen. Daar draaien je ogen van weg.

  Het zijn maar enkele van de vele veranderingen die we ondergaan. De roep van de overgang om origineel te durven zijn, horen de meeste vrouwen in de overgangsleeftijd (40 – 60 jaar) ook wel, maar ze verstaan hem in eerste instantie niet. Er is ook niemand die ons vertelt dat geïrriteerdheid, desinteresse, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn, vermoeidheid, afnemend zelfvertrouwen en wat dies meer zij, signalen zijn die ons vertellen dat het transformatieproces is begonnen. En dat er bloei, energie, kracht en wijsheid lonkt.

  Delen op:

  Depressie


  We denken dat de grond onder onze voeten wegvalt. Door overgangssymptomen om die reden te verbloemen, te negeren of af te plakken met pleisters, nemen werkende vrouwen echter een groot risico. We worden bij bosjes burn-out verklaard of solliciteren naar banen die we helemaal niet ambiëren, maar waarvan we denken de taken gemakkelijk aan te kunnen. Of we blijven tussen de verzuimdagen door ploeteren totdat de stress uit onze poriën spuit en we onze vermoeidheid niet meer krijgen bijgeslapen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelf ben ik keihard tegen een flinke depressie aangelopen.

  Levensgeluk


  We komen vaak pas in actie als het al bijna te laat is. Als we voelen dat het echt de verkeerde kant op gaat met ons ‘levensgeluk’; de heftigheid van overgangssymptomen toeneemt met diepe vermoeidheid, slapeloosheid, onrustige nachten, opzien tegen de dag, uitstelgedrag et cetera. Pas dan gaan we op zoek naar hulp.

  Behoeften


  Inmiddels heb ik heel veel werkende vrouwen in de overgangsleeftijd gesproken, geïnterviewd, gecoacht of getraind. We gaan bijna allemaal hetzelfde proces door. Alsof we stuk voor stuk het wiel zelf moeten uitvinden. Steek in hemelsnaam iets op van mij, of zo je wilt: van de vele vrouwen die je voorgingen. Durf origineel te zijn. Hoe sneller je jezelf en je behoeften serieus gaat nemen – je symptomen vertellen je waar je op moet letten - des te sneller heb jij je (werk)leven weer op de rit.
  Saron Petronilia 2019

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Hoe overleef ik de hitte? 7 tips om je opvliegers de baas te zijn.

  Hoe overleef ik de hitte? 7 tips om je opvliegers de baas te zijn.

  ×

  Je ontvangt regelmatig mijn updates. Je gegevens worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld. Je kunt opzeggen wanneer je wilt.

  dit veld niet invullen s.v.p.

  Het lijkt wel of de zomerse temperaturen (overdag èn ’s nachts) ze opwekt! Opvliegers. Ze zijn een van de bekendste symptomen van de overgang. Ze hebben wereldfaam. En zijn vaak aanleiding voor veel ongemak en flauwe grappen. Er is overigens nog een variant op de hitteaanval, namelijk het plotseling koud hebben.

  Tijdens een opvlieger krijg je het over het algemeen heet. Je hoofd, hals en borst kleuren rood omdat de bloedvaten onder je huid wijd open gaan staan. Ook begin je te transpireren. Soms loopt het water in straaltjes over je gezicht. Je hartslag kan versnellen. Het bloed gaat sneller stromen. Sommige vrouwen ervaren het als een prettig verwarmend roesje, anderen worden er onpasselijk van en zijn er volledig door in beslag genomen.

  Wat kun je doen om je opvliegers de baas te blijven? Hier 7 TIPS!

  TIP 1.


  Let eens op of het gebruik van suiker, pittig gekruid eten en cafeïne houdende en alcoholische dranken bij jou opvliegers aanwakkert. Als dat het geval is, weet je wat je te doen staat: minderen of stoppen met het consumeren van deze dranken en voeding.

  TIP 2.


  Drink zoveel mogelijk kristalhelder water. Zo eenvoudig en toch o, zo belangrijk. Zeker als je last hebt van opvliegers en nachtzweten (opvliegers tijdens je slaap).

  Water helpt je ook om hoofdpijn en vermoeidheid te verzachten. Als je je vochtbalans op peil houdt, functioneren jij en je lichaamsthermostaat beter. Dus drink regelmatig een glas water (en zet een mooie karaf water op je bureau).

  TIP 3.


  Draag kleding in laagjes, zodat je desgewenst iets uit of aan kunt trekken. Zijden en polyester blouses zijn een no go area. Zijde heeft de naam veel vocht op te nemen. Dat is natuurlijk een mooie eigenschap.

  Maar op een gegeven moment ga je zo’n zweetaanval toch zien – zo in de buurt van de oksels, de borsten en de navel. Weg is de glamour van zijde. Polyester neemt juist geen vocht op. Deze kunststof lokt transpireren uit.

  Ook dat kekke leren jasje kun je om die reden beter in de kast laten hangen.

  TIP 4.


  Zeker in een kantoortuin kunnen opvliegers storend zijn en die zelfs verergeren. Zorg ervoor dat je de temperatuur kunt regelen, eventueel een raam kunt openzetten of een ventilator bij de hand hebt. Een waaier voor het geval dat dit allemaal niet mogelijk is. Wapperen met een collegeblok werkt trouwens ook.

  TIP 5.


  Zorg voor tissues op je bureau of een pakje papieren zakdoekjes in je tas. ‘Vochtige’ calamiteiten kun je dan eenvoudig oplossen. Zet desnoods een rol toilet- of huishoudpapier onder handbereik. Je wilt toch niet dat het zweet over je gezicht parelt en je niets voorhanden hebt om dit overtollige vocht snel en gemakkelijk weg te nemen?

  TIP 6.


  Opvliegers tijdens zakelijke bijeenkomsten, onderhandelingen, presentaties en vergaderingen roepen veelal extra stress op. Maar de eerste klap is een daalder waard.

  Als je op het punt staat het woord te nemen - het spannendste moment – gun jezelf dan een adempauze van enkele tellen. Dat lijkt voor jou misschien heel lang, maar voor je gehoor is het een verademing. De adempauze geeft je zelfs een rustige, zelfverzekerde en geconcentreerde uitstraling.

  Mocht je toch een opvlieger krijgen, vertel dat dan. Dat voorkomt de extra stress die gepaard gaat met het gekunsteld wegmoffelen van de hitteaanval die voor de anderen gewoon zichtbaar is.

  TIP 7.


  Onder alle omstandigheden is het slim om een opvlieger rustig op te vangen en uit te zitten. Neem een slok van een koele drank – die remt de hitteaanval enigszins – en adem lekker door naar je buik. Je verzetten, verergert de opvlieger alleen maar.

  Veel succes!
  Saron Petronilia

  PS: Bovenstaande tips komen uit mijn boek 'Alles over werken tijdens de overgang'. Ben je tussen de 40 en 60 jaar en wil je vol zelfvertrouwen en energie blijven werken, informeer je dan eens over de overgang. Ik schreef er 2 boeken over.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op: