• Binnen de kortste keren drijfnat

  In mijn adolescententijd was het fenomeen transpireren me volkomen vreemd. Transpireren in de zin van heel veel druppels produceren. En dat gebrek was niet handig.

  Want, hoewel ik me echt wel behoorlijk inspande tijdens de 15 uren jazzdance-les per week, bleef ik uiterlijk vrijwel onaangedaan. Daardoor leek het erop dat ik niet mijn best deed.

  Transpireren


  Dat probleem heb ik onbedoeld succesvol getackeld met een paar saunabezoeken. Daags daarna kon ik transpireren als de beste en vlogen de complimenten van mijn dansdocenten me om de oren. Dat was een veel betere situatie om in te zijn.

  Gelukkig is dat correcte zweten altijd zo gebleven. Tot onlangs.

  Ik heb een afspraak in Haarlem. Mijn fiets staat voor de deur, 7 minuten fietsen van station Utrecht. Maar ik heb de fietssleutel niet. Die zit nog in de jaszak van mijn dochter aan wie ik de fiets gisteren heb uitgeleend.

  Trein


  Gedwongen om als de wiedeweerga de bus naar het station te pakken waarmee ik eigenlijk vrij onwaarschijnlijk nog die trein zal halen, schiet ik uit de startblokken. Enfin je kent het wel: je rent, je vliegt, je doet alles om toch op tijd te zijn. En: Niks aan het handje. Ik heb een eindsprint getrokken van de ene kant naar de andere kant van het grootste station van Nederland: ik zit in de trein.

  Poriën.


  Maar dan gebeurt het. Het Nieuwe Zweten. De afterglow noem ik het de ene keer, de andere keer gewoon: de guts. Als ik enkele minuten zit, rustig uit hijgend en stiekem trots op mezelf dat ik het toch maar heb geflikt op die hakken en op mijn leeftijd (56), komt het vocht met bakken uit mijn poriën zetten.

  De mouwen van mijn charmante jurkje waarmee ik mijn gezicht en hals èn decolleté zo onopvallend mogelijk heb afgeveegd, zijn binnen de kortste keren drijfnat. Wat nu?

  Mijn tas heb ik natuurlijk gelijktijdig doorzocht op tissues. Je móét weten als vrouw in de overgang dat je ALTIJD tissues bij je moet hebben. Zeker ik. Maar nee, ik vind niet eens een verfrommeld tissuetje.

  Maandverband


  In de hoop iets over het hoofd te hebben gezien, ga ik nog eens door mijn tas. Staart mij ineens een verpakt maandverbandje aan. Dat is overigens ook zo’n attribuut dat je tot een paar jaar na je laatste menstruatie bij de hand moet hebben. Maar nu zie ik ineens een nieuwe gebruiksmogelijkheid ervoor.

  Jongens


  Terwijl ik het oppak, bedenk ik me dat er tegenover me een jonge knul zit. Maximaal 23 jaar. Ai. Zou die raar opkijken? Zou hij eigenlijk wel weten wat ik precies in mijn hand heb. Wat weten jongens van vrouwen eigenlijk op die leeftijd? Ging het door me heen.

  Tijdens het uitpakken, besluit ik het plastic vast te laten zitten omdat zich anders met die plankrand misschien slapstickachtige situaties gaan voordoen. Ik wil zo min mogelijk de aandacht op me vestigen.

  Strafpleiter


  Al deppend met het maandverbandje denk ik er natuurlijk aan wat jij ervan zou vinden als je mij zou zien: expert op het gebied van de overgang en werk. Ha! En dan glijdt strafpleiter Inez Weski op mijn netvlies. Niet letterlijk. Maar in mijn hoofd.

  Geloofwaardigheid


  Kent zij het Nieuwe Zweten, vraag ik me af. Hoe gaat/ging zij daarmee om? Er zijn collega’s die bijvoorbeeld stoppen met pleiten tijdens de overgang omdat ze met het Nieuwe Zweten achter het katheder inboeten aan geloofwaardigheid.

  Als ik ben uitgedampt, leun ik achterover. Gelukkig kijkt niemand in de coupé openlijk naar mijn reddingsactie.
  Saron Petronilia

  Delen op:

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."
  foto: Godfried van Utrecht
  ×

  Je ontvangt regelmatig mijn updates. Je gegevens worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld. Je kunt opzeggen wanneer je wilt.

  dit veld niet invullen s.v.p.