• Fluitend werken tijdens de overgang

  Fluitend werken tijdens de overgang

  Waar spring jij ’s morgens je bed voor uit? De enige manier om als vrouw 45+ fluitend te werken tijdens de overgang, is vanuit bezieling, bevlogenheid. Ik noem die innerlijke motors: ‘diepste drijfveren’.

  Overgangsklachten


  Vrouwen 45+ die hun diepste drijfveren niet goed kennen, krijgen last van pittige overgangsklachten zoals oververmoeidheid, weinig zelfvertrouwen, angstgevoelens of (zeer) deprimerende gedachten. Als ze daarnaast ook ongemak hebben van symptomen als opvliegers, nachtzweten en slapeloosheid wordt het bijna onmogelijk om op niveau te blijven werken. Laat staan fluitend.

  Ze lopen vast omdat ze zich hebben laten leiden door ideeën over hoe ze moeten gedragen om succesvol te zijn. Met als consequentie dat ze beslissingen hebben genomen die te weinig affiniteit hebben met waar ze van nature voor warm lopen. Dat zorgt ongemerkt voor veel stress. En stress maakt alle overgangssymptomen nu eenmaal erger.

  Onderliggend


  Het is beter om te onderzoeken wat de onderliggende reden is voor het streven naar bijvoorbeeld meer financiële armslag of een betere positie. Vrouwen zeggen al gauw iets als: ‘Ik wil dat mijn kinderen het gemakkelijker krijgen dan ik het heb gehad.’.

  Het is belangrijk om door te vragen. Dichter bij de diepere drijfveer is het antwoord op de vraag waarom het belangrijk voor haar is dat haar kinderen de pijn die zij heeft ondervonden bespaard blijft. Omdat ze zichzelf heeft moeten verloochenen door zich aan te passen? Wil ze dat de kinderen waardering krijgen voor wie ze van nature zijn? Wil ze dat eigenlijk nog steeds voor jezelf, alsnog? Met het beantwoorden van dergelijke vragen, komen de antwoorden niet langer uit het hoofd maar uit het hart.

  Aha


  Het blootleggen van de diepste drijfveren is best een karwei. Met het erkennen van de eigen pijn is ze halverwege. Er zijn nog een paar slagen in de diepte te maken. Zodra de kern wordt geraakt volgt een ware aha-erlebnis: ‘Dat is het!’ Er valt een puzzelstukje op z’n plaats waarvan ze ergens in haar achterhoofd (liever: buik) wist dat het ontbrak.

  Bij deze vrouwen volgt hun to-do-list als vanzelf. De drijfveer wordt de meetlat waarlangs alle beslissingen worden gelegd. Dat geeft zekerheid, helderheid en energie. Ze zijn weerbaarder tegen stress en nemen een opvlieger meer of minder op de koop toe. Ze gaan ’s morgens AAN, springen hun bed uit omdat deze nieuwe dag ze dichter bij de vervulling van hun dromen gaat brengen.

  Saron Petronilia

  Extra workshop


  Fluitend werken tijdens de overgang. Dat kan! Als je maar weet wat je wel en niet moet doen. De spelbreker, ook wel de overgangssymptomen, de overgangsballast, genoemd, kan met 1 simpele stap onklaar worden gemaakt. Die leer ik je tijdens mijn workshop Happy Moodwings op maandagavond 4 september. Via de groene button hieronder kun je direct een ticket bemachtigen.

  Delen op: