• parel in oester

  #fase 2 - De Onthulling

  3 Spirituele fases van de overgang

  Fase 2: De Onthulling

  Herinner je je nog de eerste tekenen van je puberteit: borstvorming waar je nou niet direct op zat te wachten en waar je je misschien zelfs voor schaamde als je die kon zien op familie- en schoolfoto’s? Of waar zo’n oom je omgeving grappenderwijs op attendeerde? Nee, dan die in jouw ogen volkomen nutteloze haargroei, zo her en der…

  Overgang


  Gelukkig werd het je op de een of andere manier wel duidelijk dat je ging ‘puberen’. Gelukkig, weet je nu, dat dat puberen niet alleen maar ging over uiterlijke veranderingen ondergaan. Ik herinner me nog heel goed dat ik zomaar down kon zijn en dan moest huilen. Als mijn moeder aan me vroeg wat er aan de hand was, kon ik eigenlijk niets anders dan sip antwoorden: “Dat weet ik niet.”

  Verwarring


  De puberteit brengt allerlei emotionele verwarring en ongemak met zich mee. Zo is het ook met de overgang, een soort omgekeerde puberteit. Alleen dit keer ben je geen kind meer maar een volwassen vrouw met een bom aan levens- en werkervaring.

  Ervaring


  Juist die ervaring is onderwerp van onderzoek in de fase van De Onthulling. Zodat je er de vruchten van kunt plukken die jij wilt plukken en je zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel voorbereid kunt zijn op een volgende fase in je leven.

  Ontwikkelingsfase


  Het lastige is dat je geen overzichtje krijgt thuis gestuurd van De Onthulling waarmee je je zou kunnen voorbereiden op wat je wanneer onder de loep dient te nemen (en je kunt ook nergens een abonnement voor een routeplanner of zo aanvragen). Je kunt je ontwikkeling – want de overgang is een ontwikkelingsfase – niet zo eenvoudig plannen.

  Onthulling


  De Onthulling is de fase waarin het je opdracht is je ware zelf te ontdekken. Sta ervoor open. Niet dat je hiervoor nooit jezelf was. Maar diep in jou zit iemand die in de loop van je leven een beetje ondergesneeuwd geraakt kan zijn door het ter harte nemen van allerlei adviezen, tips, overtuigingen van goed bedoelende, wegkijkende en soms zelfs kwaadwillende mensen om je heen.

  Je hebt ervan geleerd hoe je je kunt handhaven en misschien zelfs wel erg succesvol kunt zijn in je leven tot nu toe.

  Zorghormonen


  Tijdens de fase van De Onthulling, produceer je steeds minder zorghormonen. Mede daardoor zul je ontdekken dat er dingen zijn die je (bij nader inzien) niet langer wilt doen, beu bent. Dat ontdekken kan ingeleid worden met allerlei emotionele onverkwikkelijkheden. Onverkwikkelijke maar wel hele heldere aanwijzingen die jou informatie geven over wie je wilt zijn, en wat jouw werkleven zinvol zou maken.

  Denk aan het korte lontje, depressieve gevoelens, concentratiegebrek, paniekaanvallen, vermoeidheid en/of slapeloosheid.

  Eigenlijk lepelt je onbewuste je op wat wanneer aan de orde is voor jou. En daar kun je je dus niet echt op voorbereiden. Er zit ook geen bepaalde volgorde in. Sommige aspecten komen zelfs keer op keer terug.

  Behapbaar


  De Onthulling wordt een stuk behapbaarder voor je als je het volgende voor ogen hebt:
  • Dat jouw reis uniek is
  • Dat je toestemming hebt van jezelf om het even allemaal niet te weten.
  • Dat je erkent dat je alles in huis hebt om deze reis succesvol te doorstaan.
  • Dat je dagelijks luistert naar je innerlijke stem.
  • Dat het er niet om gaat iets zo snel mogelijk te ‘repareren’.
  • Dat het een transformatieproces is.
  • Dat het niet om de bestemming gaat maar om de reis.
  • Dat elke dag waarachtig leven is. (en elke nacht waarachtig waken ☺)

  Aanvallen


  Het mooist is natuurlijk als je De Onthulling kunt ‘aanvallen’ met een houding van: kom maar op! Met boude nieuwsgierigheid. Met een enorme interesse voor wat die jou te vertellen heeft over het leven dat je tot nu toe hebt geleid, wat je er van hebt geleerd, welke vruchten je ervan wilt plukken, en hoe je verder wilt gaan. In welke baan. Met wie in je privé-leven wilt zijn en nier meer wilt zijn.

  Incontinentie


  De Onthulling is voor mij persoonlijk tot nu toe de meest turbulente fase geweest. Omdat het met emotionele incontinentie, mentale incoherentie en spirituele inertie gepaard ging. Omdat ik veel aanpassingsgedrag van mezelf, waarmee ik een ander plezierde maar waarvan ik zelf ongelukkig werd, tegen het licht heb moeten houden. Omdat ik het niet langer kon, maar ook niet meer wilde volhouden. Ik was dat voorbij.

  Waanzinnig


  De uitdagingen waarvoor je komt te staan, zijn niet per se gemakkelijk. Je verandert, transformeert via waardevolle lessen die je kunt zien als parels uit je eigen leven. Vooral het ontdekken van wat je echt zelf wilt, is waanzinnig energie gevend. Je leert als je ervoor wilt openstaan je te verbinden met
  • wat jouw leven zin geeft
  • datgene waarvan jij energie krijgt
  • hoe vrijheid er voor jou uitziet
  • je wijsheid
  • je intuïtie
  • je hele ‘eigen kracht’ en je hele ‘eigen stem’.

  Go for it!
  Saron Petronilia

  PS: Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt.

  Fase 1 vind je hier

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Alles wat je moet weten over de overgang kost € 22,95 (exclusief verzendkosten). Er is ook een ebook-versie voor € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."