• 7 tips om te slapen als een roos voor werkende vrouwen 40+

  Je hoofd op je kussen leggen en binnen enkele minuten in een weldadig diepe slaap vallen, om 7 tot 9 uur later weer verkwikt wakker te worden. Voor veel werkende vrouwen (40 – 60 jaar) is dit een droomscenario. Snel in slaap vallen is vaak een punt. Dóórslapen tot het ochtendgloren is meestal een nog groter probleem.

  Traktatie


  Je kent het vast wel. Je hebt keihard gewerkt en bent lekker moe. Je verwacht zodra je je bed ruikt getrakteerd te worden op een zalige nachtrust. Maar helaas. Na een paar keer verliggen en omdraaien, realiseer je je dat je ondanks de vermoeidheid, klaarwakker bent. Dat de ene zorgelijke gedachte na de andere zich aan je opdringt alsof ze stuk voor stuk in de categorie ‘urgent’ vallen: Nu af te handelen!

  04.00 uur


  Als het je dan toch eindelijk lukt de slaap te vatten, blijkt die maar van korte duur te zijn; tegen een uur of 4 ’s nachts lig je opnieuw ongewenst te waken. Tegen zessen zink je eindelijk weer weg totdat je wakker schrikt van de wekker. Dit scenario van de onderbroken nachtrust komt heel veel voor in de overgangsleeftijd (40 – 60 jaar).

  Beste tips


  Eén slecht nachtje, overleef je wel. Twee of drie lukt ook nog. Maar na een week hazenslaapjes ben je geradbraakt en kun je niet meer helder denken. Je geheugen lijkt aangetast, je concentratievermogen is ook de deur uit en een beetje tegenslag ervaar je als rampzalig.

  Dit zijn mijn 7 beste tips om te slapen als een roos:
  ✔️ Zorg ervoor dat je alle ‘things to do or say’ hebt opgeschreven in een notitieboekje. Anders zullen je hersenen je ‘reminders’ blijven sturen in de nacht. Op de een of andere manier stopt je brein daarmee als het weet dat alles keurig genoteerd staat.

  ✔️ Alcohol en koffie beïnvloeden je slaap negatief. De cafeïne in de koffie blijft meer dan 24 uur in je bloed zitten. Van alcohol val je wel als een blok in slaap, maar als de ‘roes’ voorbij is, word je weer wakker. Dus laat de alcohol en cafeïnehoudende dranken staan en drink slaapverwekkende thee.

  ✔️ Zorg ervoor dat je ruim een uur voordat je gaat slapen niet meer wordt geprikkeld door te veel kunstlicht, televisie, internet, telefoon en wat dies meer zij. Ga liever wat lezen in een saai boek, zet dromerige muziek op of doe aan mindful stretchen of zelfmassage.

  ✔️ Eet een banaan of een paar plakjes kalkoenfilet voor het slapen gaan. Die voedingsmiddelen bevatten een bijzonder prettig stofje: triptofaan. In je lichaam wordt dat omgezet in melatonine, het slaaphormoon.

  ✔️ Gebruik melatonine voordat je naar bed gaat. In Nederland kun je echter geen producten krijgen die meer dan 3 mg melatonine bevatten. Los daarom een tweede tablet op in een glaasje water en zet dat naast je bed (liefst zodanig dat je geen licht hoeft aan te doen om er een paar slokken van te kunnen nemen). Of vraag je huisarts om een hogere dosis melatonine en/of slaapmedicatie.

  ✔️ Slaap in een volledig verduisterde kamer. Zet apparaten die op stand-by staan uit. Ze geven licht en dat geeft de hersenen het sein om wakker te worden. Een lichtgevende wekker draai je ook om, uit het zicht. Of gebruik een slaapmasker. De kamer is donker genoeg als je je eigen hand voor je ogen niet kunt zien.

  ✔️ Heb je last van nachtzweten? Zorg dan voor een koele slaapkamer en minimale bedekking. Leg tevens een (bevroren) koelelement onder je hoofdkussen. Zodra je wakker wordt van deze nachtelijke opvlieger (=nachtzweten) draai je je kussen om en leg je je hoofd op het koude deel. Zzzzz.

  Slaaphormoon


  Vanaf je veertigste duikelt de aanmaak van het hormoon melatonie in je lijf steil naar beneden tot een dieptepunt rond je vijftigste levensjaar. De rest van je leven blijft de productie van dit slaaphormoon op dat dieptepunt hangen. Iets soortgelijks gebeurt er ook met de aanmaak van de vrouwelijke hormonen, progesteron en oestrogeen.

  Het is een periode in een vrouwenleven waarin je wereld op zijn kop kan komen te staan. Je verandert niet alleen lichamelijk, je verandert ook emotioneel, mentaal en spiritueel (zingeving). En dat heeft natuurlijk ook consequenties voor je werkzame leven. Niet voor niets noem ik de overgang ook weleens loopbaanfase.

  Te jong


  Als je denkt dat je nog niet in de overgang bent omdat je daarvoor te jong bent, nog regelmatig menstrueert of geen opvliegers hebt, lees dan nog even verder. De overgang begint niet als je definitief gestopt bent met menstrueren (een jaar of langer). Dan ben je al een flink eind op weg. En lang niet elke vrouw krijgt opvliegers of last van nachtzweten (nachtelijke opvliegers).

  Variatie


  De ene vrouw gaat namelijk op haar veertigste in de overgang en heeft bijvoorbeeld symptomen als concentratiegebrek, geheugenproblemen en stemmingswisselingen. Terwijl de andere rond haar 45ste begint met een onregelmatiger menstruatie, een kort lontje en spier- en gewrichtsklachten. En de volgende is 49 jaar en wil liever gisteren nog een andere baan en een andere levenspartner ;-) Er zijn variaties zoveel als er vrouwen zijn.

  Delen op:

  Werkplezier


  Veel werkende vrouwen lopen in deze levensfase, die gemakkelijk 10 jaar kan duren, tegen problemen aan op hun werk. Sommigen stoppen met werken, anderen solliciteren achteruit en weer anderen moeten regelmatig verzuimen vanwege hun symptomen. Velen ‘lijden’ in helaas stilte. Ze maken zich zorgen over hun eigen capaciteiten, kunnen steeds slechter omgaan met stress: hun veerkracht en werkplezier slinkt.

  POP


  Met een Persoonlijk Overgangs Plan (POP) kun je echter je overgangssymptomen gemakkelijk de baas worden zodat je zelfverzekerd, met veel plezier, en vol energie kunt blijven werken. Je zult weer slapen als een roos.

  Happy


  De basis die je nodig hebt om een Persoonlijk Overgangs Plan te maken, leer ik werkende vrouwen (40 – 60 jaar) tijdens mijn workshop Happy Moodswings, waarvoor een open inschrijving geldt. Happy Moodswings geef ik zo’n 3 á 4 keer per jaar. De eerstvolgende is op donderdagavond 1 november. Meer informatie over de workshop vind je hier.

  Verkwikt


  Niets is fijner dan ’s morgens verkwikt opstaan, de mouwen op te stropen om het werk te doen wat je het liefste doet. Dat realiseren we ons vaak pas, als dat slapen al dan niet in combinatie met andere (overgangs)symptomen ons parten speelt. Deze levensfase is bedoeld om te oogsten van je kennis en ervaring en tot volle bloei te komen, ook in je werk. Een goede nachtrust is daarvoor een basisvoorwaarde.
  Saron Petronilia

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op:

  Bedrijven, duw vrouwen in de overgang niet naar de uitgang

  Werkende vrouwen in de overgangsleeftijd vormen de grootste en snelst groeiende groep op de arbeidsmarkt. Wie is er verantwoordelijk voor hun werkplezier en arbeidsproductiviteit? De werkgever of de vrouw zelf? Er zijn goede redenen voor bedrijven om deze levensfase om deze vrouwen niet naar de uitgang te duwen. Bijvoorbeeld economische.

  Menopauze


  Iedere vrouw die tijd van leven heeft, komt in de overgang, het jarenlange proces rondom het definitief stoppen van de menstruatie (de menopauze). De symptomen voorafgaand aan en na de menopauze tonen zich grotendeels tussen het 40ste en 60ste levensjaar.

  De ene vrouw heeft nauwelijks ergens last van, terwijl de ander eronder gebukt gaat. Volgens Brits onderzoek behoort een kwart van alle vrouwen tot de laatste groep.

  Geen enkele vrouw in de overgangsleeftijd die ik heb gesproken en/of geïnterviewd, beantwoordt de vraag wie er verantwoordelijk is voor hun werkplezier en arbeidsproductiviteit met een volmondig: de werkgever. De meeste vrouwen - of ze in loondienst, ondernemer of huisvrouw met vrijwilligerswerk en mantelzorgtaken zijn – zien de overgang als een individueel proces. Zij moet er alleen doorheen.

  Functioneringsgesprek


  Maar dat laatste is niet waar. Ook haar privé- en werkomgeving krijgen ermee te maken. Na afloop van een workshop die ik onlangs gaf, kwam er een deelneemster naar me toe. Een bekende van haar kreeg aan het einde van haar functioneringsgesprek van haar manager de mededeling: “Doe wat aan die overgang van je. Iedereen heeft er last van.”

  Iedereen in deze samenleving heeft te maken met vrouwen in de overgang, van jong tot oud, vrouw en man, en dus ook de werkgever.

  Maar als ik hr-managers de vraag voorleg wie er verantwoordelijk is voor hun werkplezier en arbeidsproductiviteit, wordt er erg veel met de wimpers geknipperd en gekucht. De meest primaire reactie die ik gehoord heb, is: “Kunnen die vrouwen dan helemaal niks zelf.”* Maar de meesten die ik tref, tonen zich geïnteresseerd. Zowel de mannelijke als vrouwelijke managers.

  Vervullend


  Vrouwen kunnen heel erg veel heel goed zelf. Én vrouwen zijn net als mannen sociale wezens met persoonlijke behoeften zoals vervullend werk en respect. Op 14 juni 1956 werd dan ook eindelijk de ‘Wet handelingsonbekwaamheid’ afgeschaft. Getrouwde vrouwen mochten voortaan werken, een bankrekening openen en zonder toestemming van de echtgenoot op reis. Sindsdien is het aandeel vrouwen op die masculiene arbeidsmarkt enorm gegroeid.

  Helft


  Vandaag de dag vormen werkende vrouwen in de overgangsleeftijd zelfs de grootste en snelst groeiende groep op de arbeidsmarkt. Sterker nog, zij vormen met hun 1,8 miljoen (CBS 2017) bijna de helft van de totale vrouwelijke beroepsbevolking. De verhouding man-vrouw op de arbeidsmarkt is overigens 5:4.

  Met andere woorden: Was er enkele decennia geleden voor werkgevers weinig aanleiding om zich überhaupt over het onderwerp overgang te buigen, anno 2018 is er alle reden voor enige alertheid op dit gebied. Al was het maar om economische redenen.

  Werkplezier


  Verschillende onderzoeken en studies* op het gebied van Overgang en Werk laten zien dat overgangssymptomen het werkplezier en de arbeidsproductiviteit negatief kunnen beïnvloeden. De symptomen kunnen leiden tot meer verzuim, achteruit solliciteren, arbeidsconflicten en zelfs tot stoppen met werken. En dat kost de werkgever dus geld.

  Zowel het verzuim als het opvullen van de vacatures, is kostbaar. Het kost bijvoorbeeld gemiddeld € 4.728 om een nieuwe medewerker te werven (Recruitment Kengetallen 2013) en € 22.417 om een arbeidscontract (met wederzijds goedvinden) te ontbinden (Onderzoek Panteia Ontslagkosten Werkgever 2012).

  25% stopt


  Een op de vier werkende vrouwen met behoorlijke overgangssymptomen denkt erover om te stoppen met werken. Dat blijkt uit het onderzoek van psycholoog dr. Claire Hardy dat onlangs is gepubliceerd in Women’s Midlife Health Journal.

  Het mogelijke vertrek van vrouwen (40-60 jaar) is een reëel gegeven, kost geld en betekent, gezien hun enorme kennis en ervaring, ook een kwalitatieve aderlating voor de economie. We praten hier over tientallen duizenden zo niet honderdduizend vrouwen.

  Urgentie


  In deze verouderende samenleving, waarin we langer moeten doorwerken, zal het aandeel vrouwen in de overgangsleeftijd voorlopig blijven groeien. (CBS 2017) Enige urgentie voor het dichten van dit onvoorziene lek is naar mijn smaak wel aan de orde.

  Bijvangst


  De ‘bijvangst’ is ook niet onaantrekkelijk. Voor de vrouwen zelf is het namelijk bepaald onaangenaam zich op een glijbaan naar beneden te bevinden, op het moment dat ze qua kennis en ervaring de fase van het meesterschap hebben bereikt. Het betekent voor hen daarnaast een verlies op het gebied van financiële onafhankelijkheid. Hen weten te behouden voor je bedrijf of organisatie is een win-win.

  De vrouwen die stoppen met werken bevinden zich naar mijn mening opvallend vaak in een werksfeer waar gebrek heerst aan openheid over en respect voor de overgang. Bovendien zijn de vrouwen zelf meestal slecht geïnformeerd over deze levensfase.

  Lacune


  Dat vrouwen én werkgevers bijna geen kennis over de overgang paraat hebben, mag in 2018, met 1,8 miljoen werkende vrouwen in de overgangsleeftijd, toch als een lacune worden gezien. Juist omdat overgangssymptomen zo ontwrichtend voor beide kunnen uitpakken. De cultuur op de arbeidsmarkt is de afgelopen decennia onvoldoende met deze demografische ontwikkelingen mee veranderd. Iets waar deze vrouwen alleen al op basis van hun enorme volume recht op hebben!

  Goedkoop


  Het gebrek aan kennis kunnen werkgevers gemakkelijk en goedkoop helpen oplossen door actief informatie over deze levensfase beschikbaar te stellen. Het vormt een eerste stap naar openheid over en respect voor de overgang op de werkvloer.

  Daar kunnen werkgevers zelfs wetten die dat verplichten bij aanhalen. Zoals de wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL) en de wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Er is werk aan de winkel voor werkgevers zolang vrouwen blijven zwijgen uit angst voor hun positie, flauwe grappen moeten tolereren* of uitglijers te verduren krijgen als: “Doe wat aan die overgang van je. Iedereen heeft er last van.”

  Vooruitgang


  Maar mijn hoop is vooral gevestigd op bedrijven en organisaties voor wie duurzaam, of ook wel maatschappelijk verantwoord, ondernemen de norm is; voor wie de combinatie van het bevorderen van het werkplezier en de arbeidsproductiviteit van de werknemers, én economische groei, vooruitgang betekent.

  ©️ Saron Petronilia, juli 2018

  Auteur ‘Alles over werken tijdens de overgang’, biedt sinds 2010 individuele coaching en workshops en trainingen Overgang en Werk en Overgang en Verzuim in bedrijven en organisaties.

  *achtergrondinformatie en resultaten van deze onderzoeken en studies staan beschreven in ‘Alles over werken tijdens de overgang’.

  Overgangs Quiz

  Er komt gelukkig steeds meer informatie over de overgang bij vrouwen, werkgevers en artsen. Het taboe rond deze levensfase wordt naar mijn idee geleidelijk minder. Maar is dat ook zo? Met deze Quiz wil ik graag een steekproef doen naar de kennis in de samenleving over de overgang.

  De OvergangQuiz kost je 2 minuten van je tijd. Je kunt de quiz anoniem doen. Je test je kennis en maakt kans op leuke prijzen. Waaronder een heerlijke dag in de mooiste sauna van Nederland.

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Mythe: Er is geen remedie tegen gewichtstoename tijdens overgang

  Geniet jij ook zo van deze zomerse dagen? De neiging om de boel de boel te laten en in de 'genietstand' te gaan, wordt bij mij daardoor wel groter. Bij jou ook? Toch wil ik je op het hart drukken wel veel te (gaan) bewegen. Zelfs als je denkt dat je sowieso voor altijd opgescheept zit met 'overgangskilo's'. Want dat laatste is een mythe.

  Overgang


  De afgelopen periode heb ik weer een aantal workshops Werk en Overgang mogen geven in verschillende bedrijven en organisaties. Het programma draait om hoe je als vrouw in de overgangsleeftijd (40-60 jaar) vol energie en zelfvertrouwen kunt blijven werken en oogsten van je kennis en ervaring. Toch stelden ook hier enkele vrouwen de ongewenste gewichtstoename aan de orde.

  Ze zijn ervan overtuigd dat wat ze ook doen of laten, gewichtstoename hun deel zal zijn. Het is echter een mythe dat gewichtstoename tijdens de overgang erbij hoort. Dat je in gewicht toeneemt tijdens de overgang betekent niet dat je daar niets aan kunt doen.

  Oestrogenen


  Enkele kilo’s gewichtstoename tijdens de gehele overgang is alleen maar gunstig voor vrouwen die voorheen wat aan de te slanke kant waren. Zij profiteren van extra gewicht, lees vet, omdat ze daardoor meer oestrogenen gaan produceren.

  Voor vrouwen met een normaal- of overgewicht die tijdens de overgangsjaren aankomen, is gewichtstoename vaak een waarschuwingssignaal, een symptoom van dat er iets aan de hand is.

  Verbruik


  Het lichaam slaat vet op in tijden van overvloed. Wat je eet en drinkt versus je verbruik van die (uiteraard hypergezonde) calorieën is niet in evenwicht, als je in gewicht toeneemt. Daarnaast houdt je lichaam dat vet ook zo lang mogelijk vast, voor tijden van schaarste (die voor de meesten van ons niet komen).

  Ongemerkt


  Tel daarbij op dat je in de loop der jaren minder (gevarieerd) bent gaan bewegen en ongemerkt meer bent gaan consumeren en de oorzaak van ‘onoverkomelijke’ gewichtstoename wordt al zichtbaarder.

  Denk nog eens aan dat sprintje of die reuzensprong van de trap af, uit je jonge jaren. Wat was je toen fit! En zoveel slanker. Omdat je veel meer en gevarieerd bewoog. Toch?

  Trager


  Blijvend iets minder gaan eten en drinken dan je gewend bent, is een optie als je niet méér kunt gaan bewegen. Maar hoe je het ook wendt of keert, je stofwisseling is met de jaren steeds trager geworden en die dalende lijn blijft zich tijdens de overgang gewoon doorzetten. Als je niets verandert.

  Voor een paar weken of maanden een ander regime toepassen, is weinig zinvol omdat het lichaam daarna terugkeert naar hoe het was voor het tijdelijke regime: homeostase heet dat. Het zal het vet dat je bent kwijtgeraakt weer gaan opslaan. Je zult (intensief) bewegen in de rest van je dagelijkse leven moeten opnemen om deze neiging van je lichaam in je voordeel te gebruiken.

  Intensief


  Met meer en vooral ook intensief bewegen (Vergelijkbaar met 20-30 minuten hardlopen) vergoot je de kans op blijvend succes als het gaat om gewichtsbeheersing enorm. Je hele systeem krijgt er een oppepper van. Nou zijn er altijd vrouwen die dit allemaal al toepassen: hen adviseer ik om anders intensief te gaan bewegen dan ze gewend zijn. Gaan powerwalken in plaats van baantjes trekken in het zwembad, bijvoorbeeld.

  Overgangssymptomen


  Meer en intensiever bewegen levert je niet alleen een ideaal gewicht op, ook de extra benefits zijn niet mals. Veel overgangssymptomen verdwijnen daardoor zelfs. Je weert je tegen een slechte lichaamshouding, botontkalking, hart- en vaatziekten, kankers, Alzheimer, kracht- en mobiliteitverlies et cetera.

  Meer en intensiever bewegen bezorgt je ook nog eens een regelmatig terugkerende ‘runnershigh’: een dot endorfine (gelukshormoon) en een optimistische stemming. Je slaapt beter, voelt je fit en vol energie en zelfvertrouwen.

  Meer en intensiever bewegen dus!
  ©️ Saron Petronilia, juli 2018.

  PS: Wat vind jij? Is de werkgever of de vrouw zelf verantwoordelijk voor haar werkplezier en arbeidsproductiviteit? Ik schreef er een blog over, die je hier kunt lezen.

  Delen op:

  Overgang Quiz

  Er komt gelukkig steeds meer informatie over de overgang bij vrouwen, werkgevers en artsen. Het taboe rond deze levensfase wordt naar mijn idee geleidelijk minder. Maar is dat ook zo? Met deze Quiz wil ik graag een steekproef doen naar de kennis in de samenleving over de overgang.

  De OvergangQuiz kost je 2 minuten van je tijd. Je kunt de quiz anoniem doen. Je test je kennis en maakt kans op leuke prijzen. Waaronder een heerlijke dag in de mooiste sauna van Nederland.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Na menopauze niet langer vrouw?

  "No women can escape the horror of this living decay … even the most valiant woman can no longer hide the face that she is, no longer a woman."

  Tijdens de Week van de overgang staat het thema Overgang en Werk centraal. Is de overgang op de werkvloer een taboe, luidt een van de vragen van Omroep Max aan mij.

  Zolang werkende vrouwen (40-60 jaar) niet openlijk over de overgang durft te praten, is het taboe. Vind ik. Maar waar komt dat taboe eigenlijk vandaan?

  Overgang


  In Nederland, en in de meeste Westerse landen, ligt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen de menopauze bereiken rond de 51 jaar. Tussen 40 en 60 jaar is normaal. Deze vrouwen stoppen definitief met menstrueren.

  Het jarenlange proces vóór en ná de menopauze heet: de overgang. Het is een proces dat zich niet alleen lichamelijk afspeelt, maar vooral ook op emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Vergelijkbaar met het proces van de puberteit.

  Privileges


  Aangezien alle vrouwen die lang genoeg blijven leven de overgang meemaken, is de overgang van alle tijden. Er zijn nog culturen waar vrouwen die de menopauze bereiken een hogere status krijgen waar meer privileges, ook spirituele privileges, bij horen. Daar is de overgang een gewoon fenomeen, ingebed in de cultuur.

  Westers


  Verreweg de meeste historische teksten over de overgang blijken afkomstig te zijn uit het Westen. De Westerse wetenschappelijke en medische geschriften over de overgang hebben bijgedragen aan het negatieve stereotype beeld van menopauzale vrouwen: irritant, depressief, aseksueel en parelend van het zweet. Populair gezegd: een zure pruim.

  Romeinen


  Die negatieve kijk op de zaak wordt al gevonden in oude Romeinse geschriften. Men begreep destijds weinig van het menselijk lichaam en zag het menstruele bloed als gevaarlijk en zelfs giftig.

  Dat gif blijft maar rondgaan in het vrouwenlijf, dachten ze. En dat gif zorgde voor lichamelijke en geestelijke aftakeling.

  Wijsheid


  Waar Maori’s begrijpen dat ‘dat gif’ de wijsheid is die vrouwen mogen behouden, wordt dat hier met aderlatingen bestreden. Aderlating was het middel om gezondheid, en fysieke en seksuele aantrekkelijkheid te behouden.

  Hysterisch


  In de 19e eeuw linkten psychiatrische en gynaecologische theorieën het einde van de vruchtbaarheid aan het emotionele welzijn en gezonde verstand van vrouwen.

  ‘Gestreste’ vrouwen werden dan ook behandeld met een hysterotomie: het verwijderen van de baarmoeder. Psychoanalytische theorieën zagen de overgang als een neurose, waarin vrouwen rouwen om het verlies van hun vruchtbaarheid en seksualiteit.

  Seksualiteit


  De pessimistische visie van destijds zegt natuurlijk veel over hoe mannen (zij bedachten de theorieën) aankeken tegen het kwijtraken van (hun eigen) vruchtbaarheid en seksualiteit. Maar weinig over wat de overgang daadwerkelijk behelst.

  Slechts een kleine honderd jaar geleden werd ontdekt dat de eierstokken hormonen produceren. In de jaren ’40 en ’50 schreven artsen op ruime schaal hormonen voor omdat de overgang werd gezien als een aandoening, als een oestrogeen-gebrek-ziekte.

  Ziekte


  Deze ‘oestrogeen-gebrek-ziekte’ bracht alcohol- en drugsverslaving, echtscheidingen en gebroken gezinnen. ‘No women can escape the horror of this living decay … even the most valiant woman can no longer hide the face that she is, no longer a woman.’

  Aldus de schrijver van de bestseller Feminine Forever, R.A. Wilson. Dat boek verschijnt in de jaren ’70, de hoogtijdagen van de Beatles en Woodstock!

  De remedie – oestrogeen pillen - gaat zelfs ‘jeugdpillen’ heten in die tijd. Helaas richt het promotiecircus rondom van deze jeugd verlengers zich vooral op de negatieve aspecten waarvoor de menopauze verantwoordelijk zou zijn.

  Ziekte


  Eind vorige en begin deze eeuw weten we ‘beter’ maar blijft de overgang in een negatief daglicht staan. De focus ligt nu op de lange termijn gezondheidsrisico’s die de menopauze met zich meebrengt. Zoals de toename van het risico op depressie, hart- en vaatziekten, botontkalking, mentale achteruitgang en dementie.

  Het is niet verwonderlijk dat vrouwen niet staan te trappelen om te zeggen dat ze in de overgang zijn.

  Delen op:

  Arbeidsmarkt


  Nog even terug in de nabije geschiedenis. In 1953 wordt in Nederland de wet afgeschaft die zegt dat vrouwen niet mogen werken als ze gaan trouwen of een kind krijgen.

  Sindsdien is het aandeel vrouwen op de arbeidsmarkt weelderig gegroeid. Zozeer dat anno 2018 op de Nederlandse arbeidsmarkt maar liefst 1 miljoen vrouwen in de overgangsleeftijd werkzaam is.

  Overal


  Van laag- tot hoogopgeleid. Van schoonmaakdienst tot directiekamer. Vrouwen in de overgangsleeftijd werken overal. Veel meer dan bovenstaande negatieve informatie hebben ze niet.

  In de schoolboekjes staat er nauwelijks over geschreven. Onze moeders hebben ons niet voorgelicht. De beeldvorming in de media van vrouwen in deze levensfase is eenzijdig; levenslustige en krachtige postmenopauzale vrouwen zijn nauwelijks zichtbaar.

  Leidinggevende


  Alles wat we denken te weten over de overgang is negatief. Natuurlijk gaan vrouwen 45+ er tegenover hun werkgever (leidinggevende) niet over beginnen als ‘het’ zwaar wordt. En vrouwen die zelf de leiding hebben, houden hun mond uit angst voor hun positie.

  Openlijk


  Ja, de overgang is taboe op de werkvloer zolang het gros van de vrouwen er niet openlijk over durven te praten. (Natuurlijk wordt er in organisaties waar veel vrouwen werken onderling wel gemopperd en gelachen over de symptomen, en tips gedeeld.) Dat taboe kan alleen maar doorbroken worden als we erover gaan praten.

  Verzuim


  Het best bewaarde geheim van de overgang is de ándere kant van de medaille. De kant waar bijna niemand over spreekt. De kant met de gouden rand. Ook wel de tweede jeugd genoemd.

  In plaats daarvan verzuimen vrouwen 45+ meer, solliciteren ze achteruit of stoppen ze helemaal met werken in deze levensfase. Juist omdat het taboe in de hand werkt en houdt dat ze zich niet goed én tijdig informeren.

  Reserves


  Veel werkende vrouwen in de overgang ervaren dat ze te weinig reserves hebben om de uitdagingen van het werk aan te kunnen. Te weinig veerkracht ook, om voluit te profiteren van de mogelijkheden die het werkleven nog te bieden heeft.

  Werkplezier


  Zowel voor werkgevers als werknemers is het interessant om het werkplezier en de gezondheid zo goed te krijgen en te houden dat er nog 15, 20 jaar met maximale vitaliteit, geestelijke helderheid en zelfvertrouwen gewerkt kan blijven worden. Laten we het taboe doorbreken.

  ©Saron Petronilia

  *Geen enkele vrouw kan ontsnappen aan de gruwel van dit levend verval ... zelfs de meest dappere vrouw kan niet langer voor zichzelf verbergen wat ze is: geen vrouw meer.'

  De week van de overgang vindt in 2018 plaats van 9 tot en met 14 april.

  Happy Moodswings

  Voor werkende vrouwen 45+ heb ik al mijn jarenlange journalistieke ervaring, al mijn coaching- en trainingservaring en mijn hele hart en ziel gestopt in de workshop getiteld: Happy Moodswings.

  Na (1 dagdeel meedoen met) Happy Moodswings, ben je beter opgewassen tegen alles wat de overgang zoal met zich meebrengt dan 99% van de werkende vrouwen 45+ die op dit moment in Nederland in de overgang zijn. Je gaat naar huis met een Persoonlijk Overgangs Plan (POP) waar ik persoonlijk mijn aandacht aan heb gegeven, zodat het ook een echt effectief plan is.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op:

  Gestruikeld over de huisarts 2

  In korte tijd kreeg ik uit 5 verschillende hoeken hetzelfde verhaal: “De huisarts weet niets van de overgang.” 5 vrouwen gingen naar de huisarts met klachten die hen onzeker maken over hun gezondheid. Ze denken zelf dat hun kwaaltjes overgangssymptomen zijn.

  Overgang


  Huisarts 1 stond op nadat de patiënte was uitgepraat, liep naar de deur, hield die open en zei lachend: “Nee, mevrouw daar ben u te jong voor.” Uit zijn lichaamstaal maakte ze op dat het consult voorbij was.

  Huisarts 2: “Wat denkt u zelf dat het is”, vroeg die, nadat een andere vrouw een opsomming van haar symptomen had gedaan. Ook zij noemde de overgang als mogelijkheid. Ook zij kreeg nul op het rekest.

  Menstruatie


  Wel heeft deze arts haar bloed te laten testen op andere mogelijke ‘aandoeningen’. De arts heeft de hormoonspiegels niet laten onderzoeken. Dat had toch geen zin, meende die, want dat kon pas een jaar na de laatste menstruatie... Hetgeen zelfs onjuiste informatie is.

  Huisarts


  Huisarts 3: “U kunt nog niet in de overgang zijn want u bent 51. De overgang begint pas als u 52 bent." Waar het op neerkomt is dat veel vrouwen die zich zorgen maken over zichzelf, die zó serieus vinden dat ze er zelfs voor naar de huisarts gaan bot vangen.

  Ze komen er helaas niet wijzer vandaan. En dat doet hun zelfvertrouwen en het vertrouwen in hun lichaam geen goed.

  Generalist


  De huisarts is een generalist die we keihard nodig hebben in de samenleving. Het probleem is dat we deze arts teveel ‘deskundigheid’ op het gebied van de overgang toedichten.

  Voor hem of haar is het niet vanzelfsprekend de diagnose ‘Overgang’ vast te stellen, omdat de arts dat niet heeft geleerd in zijn opleiding. Daar komt binnenkort overigens een einde aan. En daarnaast krijgen huisartsen binnenkort een speciale overgangs-kaart.

  Nieuwsuur


  In het televisieprogramma Nieuwsuur (2 maart 2018) wordt het probleem van de kennis bij huisartsen over de overgang aan de orde gesteld. Gyneacologe, Dorenda van Dijken, voorzitter van de Dutch Menopause Society en Eveline Bakker, voorzitter en oprichter van het kenniscentrum over de overgang, Stichting Vuurvrouw.

  Menopauze


  Huisarts 4: Een van mijn klanten vertelde mij klant dat haar huisarts haar had uitgelegd dat ze als ze een half jaar niet meer menstrueerde ze de menopauze zou ingaan. Dat is onjuiste informatie.

  De menopauze ga je niet IN. Als je een jaar lang niet meer hebt gemenstrueerd, kun je met redelijke zekerheid vaststellen dat je de menopauze voorbij bent. Het woord menopauze betekent dat je (definitief) gestopt bent met menstrueren.

  Hormonale waarden


  Huisarts 5: “Omdat ik er eerlijk gezegd schoon genoeg van heb om mij te voelen zoals ik mij voel, heb ik een paar weken geleden mijn bloed laten testen op bepaalde hormonale waarden” schreef een vrouw in een mail naar mij:

  “Maar volgens mijn huisarts zou ik niet in de overgang zitten. Erg prettig nieuws om te horen, ware het niet dat ik mijn huisarts niet helemaal vertrouw omdat zij eerder heeft geroepen dat ik tegen de overgang aan zat en dat mijn hormonen ietwat aan de lage kant zouden zijn.”

  Overgang


  Een veranderende en sterker schommelende hormoonhuishouding is normaal tijdens de overgang, die zo rond je 45ste begint. De overgang is vergelijkbaar met de puberteit.

  Zo’n transformatieproces heeft veel om het lijf dan alleen lichamelijke veranderingen. Ook emotionele, mentale en spirituele veranderingen spelen een rol. Daar zou iedere weldenkende werkende vrouw 45+ zich goed over moeten informeren.

  Slechte concentratie


  Nog beter is dat iedere werkende vrouwen 45+ een Persoonlijk Overgangsplan heeft. Slechte Concentratie voert het rijtje overgangssymptomen aan dat de kwaliteit van het werk van vrouwen 45+ negatief beïnvloedt.

  Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Nottingham, getiteld Women’s Experience of Working Through Menopause van Amanda Griffiths. Meer dan driekwart van de geraadpleegde vrouwen vindt dat hun prestaties op de werkvloer te lijden hebben onder hun overgangssymptomen.

  Plan


  Het gebrek aan een Persoonlijk Overgangs Plan (POP) kan lijden tot meer verzuimen, achteruit solliciteren, helemaal stoppen met werken of het laten aankomen op een arbeidsconflict. Er is overigens ook Nederlands onderzoek van Marije Geukes dat het verband tussen verzuim en overgangssymptomen vaststelt.

  Dieptepunt


  Zes jaar geleden ondervond ik zelf het effect van slechte voorbereiding op de impact van de combinatie Overgang en Werk. (Zeg maar gerust helemaal geen voorbereiding.) Mijn weg uit hét dieptepunt van mijn werkende leven is de basis geworden van mijn methode om tot volle bloei te komen tijdens de overgang. Het Persoonlijk Overgangs Plan (POP) is het sleutelelement daarvan.

  Happy Moodswings


  Voor werkende vrouwen 45+ heb ik al mijn jarenlange journalistieke ervaring, al mijn coaching- en trainingservaring en mijn hele hart en ziel gestopt in de workshop getiteld: Happy Moodswings.

  Na 1 dagdeel meedoen met Happy Moodswings, ben je beter opgewassen tegen alles wat de overgang zoal met zich meebrengt dan 99% van de werkende vrouwen 45+ die op dit moment in Nederland in de overgang zijn. Je gaat naar huis met een POP waar ik persoonlijk mijn aandacht aan heb gegeven, zodat het ook een echt effectief plan is.

  Saron Petronilia

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."