• Stationsklok

  Timemanagement gevaarlijk in de overgang

  Moe, moe en nog eens moe. Heb jij dat ook? Dat je zo moe bent dat je van voren niet meer weet dat je van achteren leeft? Ik hoor dat vaak van werkende vrouwen die de 40 zijn gepasseerd.

  Overgang

  Tot een bepaalde leeftijd krijg je veel van wat er op je dagelijkse to-do-lijstje staat prima voor elkaar. Ik zeg ‘prima’ omdat je vaak niet eens vindt dat je een 10 hebt verdiend. Maar toch, je hebt veel werk verzet.

  Leuke dingen

  Maar dan verandert er iets. Sluipend. Je hebt steeds minder puf om ‘leuke dingen te doen’. Je gaat nog wel naar het theater, niet omdat je er geweldig veel zin in hebt, maar omdat je dit al maanden van tevoren hebt afgesproken. Liever ging je vroeg naar bed of bankhangen.

  Verplichtingen

  Goed beschouwt doe je alleen nog maar dingen buitenshuis omdat je daar niet onderuit kunt, je verplichtingen hebt, of omdat je besloten hebt dat dat goed voor je is. Er zit nog maar weinig glans op die activiteiten.

  Slapen

  Totdat je aan jezelf moet bekennen dat je ‘het’ niet allemaal meer voor elkaar krijgt, je op je tenen loopt, steken ongewild moet laten vallen. Je bent intens moe. En je krijgt je vermoeidheid niet meer weg geslapen. Zelfs vakanties die alleen nog maar bestaan uit ‘niks doen’ zijn ontoereikend of bieden tijdelijk soelaas.

  Ongemerkt

  Terwijl het leven zijn gang ging, ben jij zelf ongemerkt veranderd. De manier waarop je altijd je werk deed, werkt niet meer. De manier waarop je altijd gewend was om je op te laden al evenmin.

  Andere boeg

  Is het moment dan aangebroken dat je het over een andere boeg moet gooien? Ja! Stoppen met werken? Ziekteverlof nemen? Een sabbatical? Minder gaan werken? Ander werk? Het kan allemaal als dat binnen je mogelijkheden ligt. Maar er is een andere manier.

  Timemanagement

  Timemanagement bijvoorbeeld. Heb je dat al geprobeerd? Bij deze methode maak je een to-do-list. Daarop staan alle activiteiten waarvan jij vindt dat je ze moet doen voor optimale resultaten. Vervolgens breng je prioriteiten aan en ga je die met de grootst mogelijke realiteitszin nauwgezet en voorzien van maximum tijden plannen in je agenda. Tijdens de uitvoering hou je de tijd strak in de gaten.

  Flow

  De kans dat je daarmee concentratie, en daardoor ook flow uitnodigt, is behoorlijk aanwezig. Flow, naar de theorie van psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi, is een gelukstoestand waarbij je als het ware boven jezelf uit stijgt. Je zorgen en pijntjes zijn tijdelijk van de baan terwijl je je beste prestatie - voor je gevoel in mum van tijd - neerzet, zeg maar. Flow is nastrevenswaardig. In de sportwereld is die toestand eigenlijk de enige die ware topprestaties uitlokt.

  Koffie

  Het lastige van flow is dat je letterlijk jezelf vergeet. Terwijl je de ene bak koffie na de andere drinkt, wellicht nog een boterham naar binnen werkt en een appel met klokhuis en al verslindt, ga je voorbij aan de vermogens en behoeftes van je lichaam en geest.

  Gevaar

  Daarmee vormt timemanagement voor vrouwen boven de veertig een gevaar. Want zonder dat je je ervan bewust bent geweest, heb je jarenlang een wissel op je energiehuishouding getrokken. Je batterij is op. Dat heeft te maken met onze hormonen.

  Bijnieruitputting

  Mannen kunnen bergen werk verzetten dankzij de flinke hoeveelheden testosteron waarover zij beschikken. Jij hebt ook wel een snufje testosteron maar dat mag in dit kader geen naam hebben.

  Om enigszins mee te kunnen blijven draaien in de ratrace, compenseer je je minimale hoeveelheid testosteron met een flinke dosis adrenaline. Totdat je de bijnieruitputting nabij bent en als gevolg daarvan oververmoeid. Overigens – en niet geheel terzijde – worden vele overgangsklachten hierdoor mede veroorzaakt.

  Check

  Een aardige indicatie voor een tot uitputting gedoemd timemanagement is het effect van je prioriteitenlijstje op jou. Check nog eens die activiteiten.

  • Welke werkzaamheden kunnen echt niet wachten?
  • Word je blij van het vooruitzicht die werkzaamheden uit te voeren?
  • Bruist je energie je door de aderen als je er naar kijkt?
  • Kan je niet wachten om aan de bak te gaan?

  Twijfel

  Als je twijfelt, gematigd enthousiast of zelfs moe wordt bij het nalopen van je lijst, dan zit je met timemanagement op een verkeerd spoor. Denk dan eens aan energie-management. Loop opnieuw je hele lijst na met onderstaande vragen.

  • Welke werkzaamheden springen er positief uit?
  • Al je die veel en vaak mag doen, voel je dan spontaan je energielevel omhoog gaan?
  • Alsof er iets van je af valt?

  Die werkzaamheden kun je waarschijnlijk doen zonder te teren op adrenaline. Daardoor zal je vermoeidheid afnemen. Al zul je daarnaast jezelf heel erg goed moeten verzorgen met excellente voeding (dus geen vulling), flinke nachtrust (8 uur) en tijd om uit te dokteren wat je de komende jaren het liefst qua werk wilt doen – werk waar je energie van krijgt.

  Saron Petronilia

  Lees ook Met love-to-do-list succesvol tijdens de overgang.

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Alles wat je moet weten over de overgang kost € 22,95 (exclusief verzendkosten). Er is ook een ebook-versie voor € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."