• Bos

  Als de angst je naar je strot grijpt..

  Onverklaarbare angstgevoelens. Een van de onbekendere maar daardoor niet minder ingrijpende symptomen van de veranderende hormoonhuishouding zijn ‘onverklaarbare’ angstgevoelens of extreme nervositeit.

  Omdat de huisarts niet zo goed op de hoogte is van de mogelijke effecten van de vrouwelijke hormonendans, schrijft hij of zij menig vrouw medicijnen voor.

  Overgang

  En dat is in veel gevallen misschien wel jammer te noemen. Nou zal ik de laatste zijn die vindt dat je verlamd van angst of klapwiekend van de nervositeit door het leven moet gaan. Dus als die emoties niet te harden zijn, pak dan dat medicijn.

  Maar weet dat in die angstgevoelens een enorme kans besloten ligt. Als ze opspelen, kun je ervan op aan dat je met de weelderige bips op een schat zit: informatie over wie je echt bent of wilt zijn.

  Helaas denken we meestal heel anders over angstgevoelens of nervositeit. Angst is namelijk geen emotie die we koesteren. Wij houden er niet van. Als ik mag kiezen uit het scala emoties zeg ik ook: doe mij maar blij ☺

  Kristalhelder

  Dat we er niet van houden komt naar mijn mening omdat we niet hebben geleerd deze emotie op waarde te schatten. Want hoewel de functie ervan kristalhelder is – er dreigt gevaar - leren we in plaats van dat gevoel te onderzoeken het te onderdrukken, of er op z’n minst zo min mogelijk over te praten. Ons wordt op zeer jonge leeftijd duidelijk dat het nou eenmaal verre van stoer is om te roepen dat je bang bent. “Aanstelster”.

  Plassen alcohol

  Dus onze angstgevoelens redeneren we weg en als dat niet lukt, onderdrukken we ze door ze bijvoorbeeld onder te dompelen in plassen alcohol of het zwijgen op te leggen met kilometers chocoladerepen.

  Helaas geldt ook voor de kruik met verborgen en onderdrukte angsten dat ie net zo lang te water gaat tot hij barst. En dat moment van barsten speelt zich in ons geval onder invloed van onze veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang af. Niet zelden in de maanden rondom onze allerlaatste menstruatie.

  Herinneringen

  Susun Weed, auteur van New Menopausal Years, the Wise Woman Way, schrijft over de angsten of extreme nervositeit tijdens de overgang het volgende (door mij vrij vertaald uit het Engels ☺):

  “Is het je opgevallen?” fluistert Grootmoeder Groei. “Je opvliegers en onregelmatigheden in je cyclus verstoren je normale patronen, openen de weg voor je onderdrukte angsten om boven te komen borrelen. Verwelkom je angsten; ze herbergen herinneringen (…) Herinneringen vinden vaak hun weg naar jouw bewustzijn in de vorm van angst. Als je die angst afwijst, verlamt die je (…) Treed je angst dus met nieuwsgierigheid tegemoet: laat je angst je helpen een nieuw stuk van je zelf te ontdekken (…) Houd mijn hand vast. Zeg: “Ik ben bang.” En zet een stap voorwaarts.”

  Verlichting

  Weed gebruikt de stem van Grootmoeder Groei om mondelinge (vrouwelijke) overleveringen over de overgang door te geven aan jou en mij. Ze ziet deze fase in het vrouwenleven als een spirituele reis, een opstap naar een hoger niveau van bewustzijn. Weed gaat zo ver dat ze de menopauze omschrijft als een reis naar verlichting.

  Persoonlijk vind ik dat laatste een bijzonder tantaliserende opvatting. Waarbij mijn gedachten wild heen en weer schieten langs heksenverbrandingen, ‘mannelijke’ religies, het vrouwenlijf dat in de ‘moderne Westerse’ geneeskunde nog steeds wordt gezien als een klein mannenlijf met wat onoverzichtelijke borsten, eileiders en baarmoeder, en zo meer.

  Maar voordat ik wegschiet in overpeinzingen..

  Slim

  Als die angstgevoelens je iets te brengen hebben, wat staat je dan te doen?

  Om te beginnen is het slim om de angst wél weg te redeneren. In deze levensfase werken onze bijnieren extra hard om ons te voorzien van oestrogenen. Daarnaast verzorgen ze voor ons de aanmaak van adrenaline.

  Het kan zijn dat je oververmoeide bijnieren wat ‘overreageren’ als je bijvoorbeeld een beslissinkje moet nemen, en jij per ongeluk een spuitje teveel adrenaline krijgt (en een opvlieger op de koop toe) en vervolgens dus angst voelt. Gebeurt dit op je werk tijdens een vergadering dan wil je jou niet zijn.

  Het is dan slim om rustig naar de buik ademend de angst en/of nervositeit te voelen. Vaak kun je daarmee de angst laten verdwijnen en zie je in dat die eigenlijk nergens over gaat. En dat is een hele geruststelling (en dus ook een goede remedie.)

  Oplossing

  Toch kan het zijn dat je angstgevoelens jou iets belangrijks te zeggen hebben. Want waarom zou deze wat onhandige en onwelkome ‘beslissing’ van de natuur per definitie onzinnig zijn? Toch? Houdt dan in de gaten wanneer ze (in welke situatie) opspelen. Daarmee kan je onderzoek naar de herkomst van deze gevoelens en dus ook de ECHTE oplossing ervoor beginnen.

  Ben jij in de overgang?


  Wil jij weten of jouw problemen op je werk en andere verschijnselen te maken hebben met de overgang, vraag dan mijn Quickscan ‘Ben jij in de overgang’. Je krijgt dan bovendien 7 tips zodat je werk of je carrière niet gaat lijden onder de overgang.

  Saron Petronilia

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Wil je mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang à € 22,95 (exclusief verzendkosten) deze week graag in huis hebben? Bestel m dan hier, op mijn website :-) Er is ook een ebook-versie á € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."